Observerat och värderat:
Jobbkrisen dominerade 2009 års första partiledardebatten i Sveriges riksdag
Åter är det vardag efter alla helgerna och nya varsel rullar in över Sverige. Rekordstora sådana. Telia Sonera varslade 1 200 anställda måndagen den 12 januari. Volvo lastvagnar och Volvo Powertrain fortsatte sin slakt av verksamheten, tisdagen den 13 januari och varslade ytterligare 1 600 anställda. Nytt stort varsel på Volvo lastvagnar Umeå hårdast drabbat: "Ser inga tecken på återhämtning." "Regeringen gör ingenting", säger Umeås kommunalråd. "Det är nattsvart", säger IF Metalls klubbordförande.
Samma dag som riksdagen har sin första partiledardebatt i riksdagen (14/1-09) varslar det stora specialsjukhuset i Stockholm, Karolinska, 900 anställda om uppsägning.
Det finns många som har åsikter om regeringspolitiken mitt i varslens tid. Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, är en av dem. Han är också ordförande i regeringens eget ekonomiska råd. På Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt måndagen den 12 januari krävde han att platserna inom arbetsmarknadsutbildningen nu måste bli fler.
Och nog behövs det. Av de runt 12 800 platser som fanns i november 2006 återstod i november 2008 bara 3 252 platser i arbetsmarknadsutbildningen. Det sker samtidigt som varslen blir allt fler - dag för dag.
Det behövs ett ”kommunalt stimulanspaket” på minst tre miljarder 2009 och åtta miljarder 2010 för att mildra långkonjunkturens konsekvenser för kommunsektorn och beskedet behöver komma snart, säger ordföranden Anders Knape (m) för Sveriges kommuner och landsting. För övrigt partivän med statsminister Fredrik Reinfeldt och hans moderatdominerade fyrklöverregering.
Jobben och varslen dominerade riksdagens första partiledardebatten 2009
Just den här verklighen - jämte det folkrättsvidriga våldet i Gaza i Mellersta östern - kom också att dominera vårriksdagens första partiledardebatt onsdagen den 14 januari.
Samma morgon som radio-ekot rapporterade att regeringen trots allt funderar på någon slags permitteringsstöd - så att företagen ska slippa varsla och säga upp så mycket folk när tiderna är dåliga, precis som det fungerar i många andra länder. Den 13 januari i TV-Aktuellt satt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) och ondgjorde sig över ett sådant system. Det var inte aktuellt, sade han. Något annat besked kom inte heller i riksdagens första partiledardebatt. Även om man lite vagt lämnade en liten öppning från regeringens sida om att några ytterligare förslag kan kanske komma senare från regeringen. Men först när man analyserat läget lite mer.
Sverige står inför stora utmaningar. Finanskrisen drabbar hela världen, också Sverige. Här har EU en viktig roll. Genom att koordinera stabilitet i den finansiella sektorn. Att koordinera finanspolitiken, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i vårriksdagens första och hyfsat spänstiga partiledardebatt.
Sveriges regering, sade Reinfeldt, fortsätter att hävda att det ska löna sig att arbeta. Det handlar också om forskning, utbildning, infrastruktur. Men det handlar också om att ge stöd för människor som nu behöver omställning. Arbetsförmedlingen får ökade resurser för bland annat coachning och utbildning. Reinfeldt sade också att man redan i år skjuter till 10 miljarder till välfärden i år. Men, sade Reinfeldt. Det finns inga mirakelkurer. Inte i Sverige, inte i Europa, inte i resten av världen.
Oppositionsledaren Mona Sahlin,precis som Reinfeldt,inledde vårriksdagens partiledardebatt den 14 januari 2009 med läget i Gaza. Lägger skulden på båda parter men vill att regeringen och EU ska vara tydligare mot Israel.
Sedan var hon snabbt över till läget i Sverige och alla varsel som nu duggar så tätt över Sverige. Där regeringen inte gör tillräckligt mycket, sade oppositionsledaren Sahlin (s).
Regeringen delar in människor i lata och slöa och i ivriga, duktiga, ansåg Sahlin. De tre i det rödgröna alternativet - s, v och mp -, sade Sahlin, kommer nu möta väljarna med en gemensam politik för solidaritet och rättvisa och med en radikal klimatpolitik.
Sahlin fortsätter på spåret att regeringen inte gör tillräckligt mycket. Littorins uttalande om "skitår" - är talande, menar Sahlin. Regeringen sitter med armarna i kors och väntar på att krisen går över. Det duger inte, sade Sahlin. För samtidigt blir varslen verklighet och de sjuka riskerar att tvingas ur sin försäkring. Regeringens politik, sade Sahlin, är en politik för ännu fler tvingas leva på socialbidrag.
Regeringens budget lades ju innan krisen hade slagit till mot Sverige. Sahlin undrade om det bästa sättet att försvara en stark ekonomi är att sänka skatterna ännu mer för de som jobbar. Nej, det som väntar nu, det är att socialbidragstagarna kommer att bli fler - och därmed försämra ekonomin för kommunerna runt om i landet.
Reinfeldt är en dålig kapten för skutan som skyller på en osynlig besättning, sade socialdemokraternas Mona Sahlin. Reinfeldt brukar själv prata om vem som är bäst lämpad att styra skutan. 2010 kommer underskottet. Det finns sätt att bädda för både jobb och rättvisa, sade Sahlin. Det handlar bland annat om utbildning.
– Sverige behöver en utbildningslinje, annars kan aldrig arbetslinjen funka.
– Bygg ut komvux och yrkesvux!
Och ge företagen resurser så att de kan ge sina anställda utbildning, istället för att säga upp dem, samt kommunsektorn mera resurser, sade en för dagen offensiv och aktiv Mona Sahlin. Och där verkligheten - alla varsel och jobbkrisen - i mångt och mycket var på hennes sida och gjorde henns debattposition starkare än på länge.
Hon pressade inte bara statsministern utan även näringsminister Maud Olofsson (cp) hårt om man nu är villiga att hjälpa företagen att behålla de som nu varslas. Någon slags permitteringsstöd, alltså.
Olofsson besked var då att det här i första hand är en fråga för arbetsgivarna. Hon säger att Sverige har valt en modell som gör det lättare att säga upp människor än i tex Tyskland och Belgien.
Olofsson sade att svenskt system går ut på att arbetsgivarna tar ansvar under varseltiden medan samhället tar ansvar under arbetslöshetstiden. Det sistnämnda görs genom bland annat utbildningsinsatser. Inget permitteringsstöd alltså.
Sahlin beklagade beskedet. Och beklagade att regeringen, enligt Sahlin, inte lyssnar till sina egna rådgivare som bland annat pratat om behovet av bättre stöd till företagen under krisen.
Lite vagt lovade dock näringsminister Olofsson att regeringen är redo att lyssna på rådgivarna, "att pröva allt". Men något besked om permitteringsstöd blev det inte.
Regeringen gör ingenting, tar inte ansvar, konstaterade oppositionsledaren Mona Sahlin. Budgetunderskottet är snart lika stort som överskottet var när ni vann valet, sade Sahlin. Och snart lika stort som de skattesänkningar regeringen genomfört. Det är välfärden och de arbetslösa som nu tvingas betala priset, sade hon också. Och efterfrågade på nytt om vilka resurser regeringen kommer att tillskjuta för att möta krisen.
Det är regeringens inte finanskrisens fel att klyftorna nu växer och delvis också för att arbetslösheten stiger mer än den skulle behöva göra, sammanfattade socialdemokraternas ledare Mona Sahlin sin kritik av regeringens politik.
Beskedet från vårriksdagens första partiledardebatt för de varseldrabbade i Umeå, Göteborg, Skövde, Köping, på Karolinska i Solna m fl blev ungefär som Umeås kommunalråd redan konstaterade dagen innan: "Regeringen gör ingenting".
Inte än i vart fall. Men möjligen så kommer det snart - som radios ekoinslag och rykte om bl a permitteringsstödet antyder. Senare - men inte nu i svenska riksdagens första partiledardebatt. Klar är dock att regeringen Reinfeldt - en debatt som statsministern personligen klarade sig bäst i av de fyra regeringspartiledarna - nu är allt hårdare pressad från nära nog alla håll för att man är för passiva när jobbkrisen växer i Sverige.
Men den allt bistrare verkligheten och jobbkrisen (varselvågen) gjorde att oppositionsledaren Mona Sahlin (s) kom allra bäst ut av den första partiledardebatten i Sveriges riksdag för våren 2009.
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com