Friday, January 09, 2009

Kommunerna behöver miljardtillskott nu - men när ska regeringen vakna?

I ett antal regiontidningar - NSD, DD, Östran, VF m fl - nu i början av januari 2009 har TCO:s chefsekonom Roland Spånt efterlyst en kraftfull satsning på kommunsektorn, som ett av flera viktiga inslag i en effektiv krisbekämpningspolitik. Så här skriver han bland annat:

"Ekonomerna vet säkert också att varje krona satsad på kommunerna får oerhört effektiv träff på den svenska ekonomin till skillnad från skattesänkningar. Pengar till kommunerna leder inte till stora importökningar eller till passivt sparande utan räddar direkt jobben och servicen samt skapar inhemsk efterfrågan. På TCO har vi hela hösten krävt rejäla mångmiljardsatsningar på kommunsektorn.

Nationalekonomerna stöder unisont kravet, liksom den politiska oppositionen. Det moderatledda kommunförbundet som inser lägets allvar kräver också stora statliga kommunsatsningar. President Obama kommer säkert med nya resurser till sina kommuner.

När ska regeringen vakna och inse att det finns en allvarlig kris utanför finanssektorn men med lyckligtvis en enkel och i högsta grad effektiv lösning?"

Det är bara att instämma i detta.

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home