Wednesday, January 07, 2009

Iakttaget och åhört under en vinterresa i ett allt bistrare Sverige

(Publicerat i bl a Arbetarbladet 15 januari 2009 m fl)

Observerat och värderat:
Några skärvor av en allt bistrare verklighet i den växande arbetslöshetens Sverige

Var i Borlänge för några dagar sedan och uppvaktade en i Dalarna mycket känd politiker som fyllde jämna 50 år. Förutom iakttagelser och reflektioner om olika bruksorters öden och framtid på resan gavs på själva uppvaktningen tillfälle till ett och annat samtal och många reflektioner om läget i den ekonomiska krisens och växande arbetslöshetens Sverige.

Så t ex framgick att cirka 1 250 anställda i Dalarna har så här långt drabbats av varsel under perioden mitten av oktober till runt jultid i december. Green Cargo har, berättade den facklige Seko-mannen Ronnie Beyer, också ställt in många godståg när det inte längre rullar ut så mycket tunnplåt till E-lux, bilindustrin m fl från Domnarvets SSAB-enhet.

Kommunpolitiker från Borlänge och Falun konstaterade vidare att ännu många fler varslade och arbetslösa lär det bli - i takt med att kommunerna nu också får allt svårare att behålla sina anställda och sin samhällsservice, som framgick av samtal där med kommunfolk och fackliga företrädare. Men hur länge dröjer det innan regeringen plockar fram de 10-15 miljdarder som skulle behövas för att undvika detta? Och de uppåt 10 miljarder som lär behövas för en upprustad arbetsmarknads- och bristyrkesutbildning m m...och rättar till den felutformning som deras Rot-avdrag fått??? Varför utformar man ett rotavdrag som inte omfattar också hyresrättens fastighetsägare i kommunala allmännyttan? Varför bara knyta avdraget till den enskilde privatpersonen i ett hushåll om det är byggrenoveringsjobb man vill stimulera i dessa kristider? Men syftet kanske var något helt annat??

Åter andra berättar hur en plågad facklig företrädare i Värmland lite uppgivet kostaterade: ”Har vi någon industri kvar i Värmland om ett år? Nedgången är så brutal och total.” På ett halvår har han sett hur behovet av arbetskraft förbytts i dramatiska varsel, samtidigt som investerings- och byggplaner frusit inne.

Samma visa i region efter region i vinterkärva Sverige. Totalt är det runt 50 000 som varslats om uppsägning i Reinfeldts Sverige sedan mitten av oktober och fram till jul.

Finansminister Anders Borg har dock i media i Sverige ändå fått ryktet att framgångsrikt ha hanterat frågorna som dykt upp i finanskrisens spår. Trots att han länge felbedömde allvaret och visat stor passivitet i att agera när läget gradvis visat sig bli allt värre. Och som han indirekt fick kritik för nu inpå nya året av regeringens egen rådgivarprofessor (Calmfors) i radion nyligen.

Sant är dock att oppositionen inte förmått ta över initiativet från en passiv Anders Borg. Krisens allvar har i kombination med passivitet från oppositionens sida gjort det svårare för socialdemokraterna att angripa regeringens insatser. Hösten har varit finansminister Borgs samtidigt som det varit ett förlorat halvår för oppositionen.

Noterar för överigt att Tyskland under Angela Merkers ledarskap - efter en trög start - nu är klara med ett krispaket på 50 miljarder euro (över 530 miljarder kr) fördelat på två år. Bara detaljerna återstår innan förhandlingarna mellan krisdemokraterna och socialdemokraterna i regeringskoalitionen innan paketet sedan ska dras igenom förbundsdagen. Och i USA kommer president Obama med ett 800 miljarder dollars-paket till kongressen nu när han träder till den 20 januari.

Så nog borde 10-15 miljarder till kommunsektorn och kanske 10 mrd till arbetsmarknads-, vuxen- och bristyrkesutbildningar m m, ett extra barnbidrag (tillfällig stimulans) och höjd a-kassa nu behövas i Sverige också.

Regeringens egen chefsrådgivare, prof. Lars Calmfors, anser också att det inte håller med regeringens passivitet, som framgick av ekots lördagsintervju med honom den 3 jan. Det är bara Reinfeldt och Borg som ännu inte nåtts av den insikten. Men till slut kommer väl ett nytt krispaket, möjligen...

I bästa fall då innan krisen har hunnit bli ännu mycket djupare och arbetslösheten har hunnit bita sig fast på nya rekordnivåer.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com
frilansjournalist

PS. På hemvägen låg Hedemora tyst inbättat i ett vacket, snöigt landskap när vi for förbi s-partinestorn och gamla finansutskottsordföranden (från riksdagen) Arne Gadds gamla hemtrakter. Undrar vad han tänker om tillståndet i riket nu där i sitt tjäll några stenkast från universitet i Tomas Östros Uppsala?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home