Europafacket, EU-fördraget och armbrytningen med kommissionens liberaler
Europafacket också positiv till nya EU-fördraget men varnar för problem vad gäller detaljerna
Även om Europafacket EFS/ETUC välkomnar den uppgörelse om det nya EU-fördraget som träffades vid midsommarhelgens toppmöte. Men samtidigt varnar EFS/ETUC för att ”djävulen finns i detaljerna”. Sedan kongressen i spanska Sevilla i år leds Europafacket av svenska LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin. Generalsekreterare är, som tidigare, engelsmannen John Monks som kommer från brittiska TUC.
Europafacket anser att det är positivt att stadgan om medborgerliga rättigheter blir juridiskt bindande. Men samtidigt riktar EFS/ETUC kritik mot att Storbritannien tillåts stå utanför denna. Det är även en framgång, anser EFS/ETUC, att EU erkännas som en social marknadsekonomi och att målen om full sysselsättning och sociala framsteg slås fast i fördraget. Resultatet av toppmötet om EU-fördraget blev föremål för analys och diskussion vid Europafackets styrelsemöte den 26 juni. EFS/ETUC konstaterar i samband med detta att man kommer att noga bevaka frågan under den regeringskonferens som under de närmaste månaderna ska utarbeta det nya fördraget mera i detalj. Djävulen bor som alltid i detaljerna, varnar Europafacket EFS/ETUC.
Uppgörelsen på EU-toppmötet i midsommarhelgen innebär ju bland annat att en ordförande ("president") ska leda arbetet i ministerrådet under en period av 2,5 år i stället för det nuvarande systemet med roterande, nytt ordförandeskap från något av EU:s snart 30-talet medlemsländer var sjätte månad. Vidare införs kvalificerad majoritetsomröstning i ministerrådet på fler områden, främst inom brottsbekämpningens område. De nationella parlamenten får - som holländarna drev hårt - också lite större inflytande i EU-arbetet. EU-kommissionen ska bantas (till år 2014) och nya röstregler i ministerrådet införs också till år 2017.
Särskilt polackerna bjöd hårt motstånd mot en förändring av rösträttsreglerna i ministerrådet i de förhandlingar som föregick uppgörelsen om nya EU-fördraget på EU-toppmötet med stats- och regeringscheferna under midsommarhelgen i Bryssel.
Den senaste tidens armbrytning mellan det övervägande marknadsliberalt orienterade EU-kommissionen och Europafacket EFS/ETCU kring bl a EU:s utstationeringsdirektiv visar dock hur behovad varningen om "djävulen i detaljerna" i grunden är.
EU-kommissionskritik och EFS/ETUC:s armbrytning kring utstationeringsdirektivet
Flera medlemsländer får kritik i EU-kommissionens färska genomgång av hur de följer reglerna i utstationeringsdirektivet. Det gäller bland annat Sveriges med flera länders krav på att utländska företag ska ha en representant i det land där de utför arbete.
Europafacket, EFS/ETUC, är i sin tur mycket kritiskt till EU-kommission. EU-kommissionen slår först fast att den inte ifrågasätter de olika medlemsländernas sociala modeller eller praxis och regelverk på arbetsmarknaden. Men den säger att flera länder bryter mot reglerna i utstationeringsdirektivet, som reglerar villkoren för arbete som utförs i ett annat EU-land. Sverige och ytterligare sju länder kritiseras för att de kräver att företagen ska ha en representant på plats, bland annat som kontaktpunkt för fackliga organisationer. Det är ett brott mot reglerna för den fria rörligheten, anser den huvudsakligen rätt höger- och marknadsliberalt profilerade EU-kommissionen. Detta sägs trots att en sådan möjlighet finns i servicedirektivet. Vidare kritiseras flera länder för at de kräver att den utländska arbetsgivaren ska ha dokument och andra handlingar på plats i värdlandet.
I EU-kommissionens meddelande lyfts, föga överraskande för marknadsliberaler som dominerar i kommissionen, Storbritannien och Irland fram som goda exempel när det gäller att värna arbetstagarnas fria rörlighet. Europafacket EFS/ETUC säger i en kommentar att kommissionen har en ensidig syn på utstationeringsdirektivet och på hur det ska tolkas. Direktivet går en känslig balansgång mellan kravet på rörlighet och på trygghet för arbetstagarna. Kommissionen bryter den balansen, säger Europafacket EFS/ETUC i en mycket kritisk kommentar till EU-kommissionens uttalande.
Bara ett av många exempel på hur sant det ofta är att säga i EU-sammanhang att "djävulen bor i detaljerna".
Minns löftet om att Sverige kunde behålla sin restriktiva och hälsomotiverade alkoholpolitik och hur det sedan har gått med det löftet. EG-domstolens tolkningar och domar visar bara alltför ofta att det rådet långt ifrån balans mellan s k fri marknad och sociala hänsyn och andra liknande värden. Bara alltför ofta lutar EU i praktiken för tungt mot det marknadsliberala hållet i sina konkreta ställningstagande. Bortom högtidsretoriken. Så nog bor djävulen i detaljerna alltid.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com