Tuesday, June 26, 2007

Gordon Brown ny premiärminister efter Tony Blair

Analys
Gordon Brown tar nu över - men Tony Blair dröjde något år för länge med att avgå

Storbritanniens premiärminister Tony Blair lämnade onsdagen den 27 juni över makten till sin mångåriga finansminister Gordon Brown i Labour. Epoken Blair är över. Han tillträdde som premiärminister för drygt tio år sedan och har varit en av världspolitikens skarpaste profiler, men allt har inte varit en dans på rosor. Allra minst under hans senare år.

I Tony Blairs eftermäle kommer alltid det misslyckade Irak-kriget att finnas. Han ställde snabbt och oförbehållsamt upp bakom George W Bush och USA när Saddam Hussein skulle störtas. I dag har båda USA och Storbritannien kört fast i Irak. Något slut på kriget kan inte heller skönjas i detta för de brittiska väljarna så impopulära krig. Och på kuppen har tidigare så ungdomligt framtonade Tony Blair åldrats betänkligt. En hel del av den tidigare spänsten i hans framföranden har också gått förlorad.

Det brittiska engagemanget i Irak har gjort att Tony Blair fallit från att ha varit sitt partis genom tiderna mest lysande företrädare med tre valsegrar i ryggen.

För Tony Blair har kriget i Irak till slut blivit den tunga politiska kvarnsten som stjälpte hans ambitioner att sitta kvar den nuvarande mandatperioden ut. Misslyckandet blir allt synligare. Det folkliga kraven på att dra bort de brittiska styrkorna från Irak har blivit allt högljuddare. Frågan är nu om efterträdaren Gordon Brown inte tämligen snart tvingas/måste påbörja hemtagningen av brittisk trupp från Basra-regionen i södra Irak om han och Labour alls ska ha en chans i nästa parlamentsval om ett antal år.

Tony Blair personligen har numera uppenbarligen lärt sig den dyrbara läxan att det är en svår konst att kunna avgå i tid. Långvariga maktinnehav är inte alltid av godo. Så var det för Sveriges Göran Persson och så är det för Tony Blair. Det är lätt att hamna i självgodhet över sin egen förträfflighet och det kan ibland vara svårt att ta andras åsikter och lyssna när man enbart omges av ja-sägare. Bekvämt - javisst! Men inte särskilt klokt. Det brukar inte heller precis underlätta processen att avgå när man är som bäst och inte klamra sig kvar vid makten medan väljarna flyr till "andra sidan".

I Storbritannien är det därför den unge och hungrigare torieledaren David Cameron som nu sedan en tid tillbaka har ett övertag i opinionen. Han har gjort en tydlig "make-over" av sitt bedragade toryparti efter Reinfeldt-modell - och det har också gått hem. De konservativa har därför i alla opinionsmätningar haft ledningen över Labour. Utom just nu när det är helt klart att Gordon Brown tar över. En färsk The Observer-mätning visar att det uppskattas och att Labour nu åter leder med några procentenheter över Tory. Labour under skotten Gordon Browns mera inrikespolitiskt orienterade och något radikalare politiska dagordning lär dock få kämpa hårt för en ny valseger om två år.

Omöjligt är det inte heller att det kan gå. Men det kan lika gärna visa sig att Tony Blair dröjde något år för länge med att släppa fram Gordon Brown till det ledarskap han så länge både velat och förväntat sig att få av Labour. Men nu är han där - och hans match mot oppositionsledaren David Cameron har bara börjat. Labour får kämpa hårt för en ny valseger om två år. Omöjligt är det inte även om tories just nu har försteg i opinionen.
Robert Björkenwall, robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home