Monday, June 25, 2007

Psykvården i behov av mer resurser och bättre samordning

Observerat
Psykvården behöver mer resurser och bättre samordning

”Att veta vem som är farlig för omgivningen är lika svårt att förutsäga som ett åskväder”, säger läkare inom psykiatrin. Men när "åskvädren" är återkommande fenomen borde det finnas en försiktighetsprincip innan en svårt sjuk människa skrivs ut till en tillvaro som ofta kan handla om misär och misstänkliggörande av myndigheter.
Den 55-årige man som dödade polisen i Nyköping, och skadade en ytterligare en polisman, hade enligt mediauppgifter en lista på myndighetspersoner som han ville ha undanröjda. Han var farlig.
I nuläget finns omkring 80 000 psykiskt sjuka i vårt land. Bara ett ytterst fåtal av dessa anses som farliga, men de finns. Problemet är att den psykvården fungerar dåligt och ojämnt över landet. Det nödvändiga helhetsgreppet och samordningen av psykvården lyser alltför ofta med sin frånvaro. Inte minst därför uppstår ständigt nya problem och i sin yttersta konsekvens mord.
Bristerna och tillkortakommandena i vår psykvård får våldsamma konsekvenserna som drabbar oskyldiga. Nu är det mer än bråttom. Konkreta åtgärderna måste fram. Det räcker inte med välmenande fraser, eller med nya utredningar som upprepar redan kända argument och frågeställningar.
Människor som behöver och söker vård måste också garanteras att få den. Både de som har behov av akut hjälp och de som har ett så kroniska sjukdomstillstånd att de ständigt måste omfattas av den trygghet och säkerhet som en relevant vård innebär.
Vår välfärd får aldrig tillåtas ha så grova maskor att de psykiskt sjuka ramlar igenom. Samhällets uppgift måste vara att skydda och stötta människor som inte förmår att skydda sig själva och som därtill kan vara farliga för sin omgivning.
Det underlag som krävs för att agera här och nu finns i Anders Miltons psykvårdsutredning. Ansvaret för att verkställa åvilar socialminister Göran Hägglund och hans stab i socialdepartementet. Dags att snabba upp tempot i genomförandet och att kvicka på med att plocka fram de nödvändiga resurserna nu innan fler Nyköpings-fall exploderar i media.
ROBERT BJÖRKENWALL

0 Comments:

Post a Comment

<< Home