Wednesday, May 11, 2011

Kort från Reinfeldts framträdande på TCO-kongressen

Tisdagen den 10 maj höll statsminister Reinfeldt ett på TCO-kongressen för publiken där skräddarsytt, " TCO-flirtigt" tal med utbildning och arbetsmarknad i fokus men kraftigt nertonat om skatterna. Talet var väl framfört men ändå till substansen tämligen tunt.

Men nog märks att han nu även försöker sno utbildningsfrågan från FP-Björklund och nu även göra den till sin m-fråga. M-strategerna har gjort sin hemläxa och planerar kyligt för vilka väljare de behöver göra till "sina" för att bli det statsbärande partiet och för en statsminister som gärna vill fortsätta sitt oengagerat,svala förvaltarskap av Sverige.

Men behållningen första kongressdagen var Sture Nordhs substansrika, sista tal som TCO-ordförande – med arbetslivet, den fria förhandlingsrätten, partsrelationer, facklig organisering och att lönebildning är en nationell, icke-EU- fråga.(Läs mer om Reinfeldt och TCO-kongressen på min andra blogg: http://wwwrbjorken.blogspot.com)

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com

PS. En annan sak är uppenbart: de europeiska socialdemokraterna och Europafacket, EFS/ETUC, skulle behöva en riktig tankesmedja i Bryssel för att bjuda bättre motstånd i kampen om dagordningen och starkare kunna hävda löntagarnas, konsumenternas och medborgarnas sociala Europa mot marknadens överläge. Var en reflektion som flera gjorde – inte bara jag – också efter nytillträdande EFS-generalsekreteraren Bernadette Sególs hyggliga kongresstal om finanskrisen, eurozonen och nedskärningspolitiken som hårt drabbar vanligt folk.

Poul Nyrups grupp inom ESP i parlamdentet var väl det enda på länge som gjort något för att försöka lyfta “sociala Europa”-frågor. Men efter det just ingenting. Nu är arbetarrörelsen i Europa oftast nog inte ens tvåa på bollen...

0 Comments:

Post a Comment

<< Home