Thursday, March 10, 2011

Ett delvis överraskande s-ledarval - Håkan Juholt tar över

Till slut blev det som somliga av oss något ändå trodde: Håkan Juholt, Kalmar län föreslås som ny partiledare och Carin Jämtin från Stockholms stadshus (borgarråd) som ny partisekreterare. Alls ingen dålig lösning på ett minst sagt besvärligt problem för socialdemokraterna.

Undrar om Juholt byter ut Tomas Östros som ekonomisk talesperson? Leif Pagrotsky – om han vill och anser sig ha hälsan! – vore bättre! Juholt är i det läge som uppstått en bättre person som s-ledareu än mera omstridda alternativen Tomas Östros och unge Mikael Damberg. Så är det bara.

Sedan får Juholt - väl vald på kongressen 25-27 mars - som ny s-ledare se till att det blir en nystart i arbetet och där verkställande utskott och partistyrelse har betydelse och där politiken förankras ute i partileden. Då kommer arbetsglädjen tillbaka till rörelsen, liksom kamplusten.

En kamplust som jag hade intrycket av från en "spaningsresa" till Finland 3-4 mars helt har runnit ur finska SDP inför valet den 17 april! Inte verkar den där radiodirektören Jungner heller vara det fynd som SDP-partisekreterare som tydligen somliga trodde han skulle vara. Tvärtom.

I besvikelse nu vänder sig folk - också i tidigare starka SDP-distrikt som Kymmenedalen (med skogs- och pappersindustri etc) m fl - till populisten Soini i Sannfinländska partiet. De kan ju inget göra men är ett sätt att protestera mot att frågorna inte sköts som de borde! SDP-partiledaren Jytta Urpilainen fixar inte Soini och heller inte Samlingspartiets ledare Katainen i debatterna. Byte där efter valet?

Svenska socialdemokrater gör i nuläget klokt att lära ett och annat av norska AP om hur det politiska arbetet ska skötas nu när en nystart behövs här för partiet med den nya ledningen vid rodret!

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home