Sunday, April 17, 2011

Rekordframgång för finskt populistparti i finska riksdagsvalet

Populistiska Sannfinländarna tredje största parti – och sannolikt snart också ett regeringsparti

Det finska riksdagsvalet den 17 april är det riksdagsval i vårt mesta grannland Finland gjorde finska populist- och protestpartiet Sannfinländarna till landets tredje största parti med runt 19 procent i väljarstöd. Nästan lika stort som socialdemokraterna, SDP, som bara blev så där en halv procentenhet och några få mandat större och med Samlingspartiet – ett högerliberalt parti – som största parti och den givna regeringsbildaren. Också det ett väntat men lika fullt ett historiskt val eftersom partiet nu efter många försök nu är störst i den nyvalda finska riksdagen med sina nästa 21 procent i väljarstöd.

Det senaste årens “statsministerparti” Centern tappade och föll ner till runt 15,8 procent i väljarstöd och kan nu mycket väl hamna i opposition för första gången på många år. I regeringen ersätt Centern troligen av såväl socialdemokraterna som Sannfinländarna och den förväntade statsministern, Samlingspartiets ledare Jyrki Katainen. Men svåra förhandlingar lär stunda om den kommande koalitionsregeringens program, och där möjligen också Svenska folkpartiet och De gröna lär komma att ingå som juniorpartners.

Var det då en överraskning att protesten och “mot makten och Bryssel röstande” finska väljare från det man kallar för “det glömda folket” (arbetslösa, pensionärer, missnöjda småföretagare, storstädernas förortsbefolkning) bar fram Sannfinländarna och dess karismatiske ledare Timo Soini till en nästan femdubblad väljarandel? Nä, det låg tidigt i luften att det skulle bli ett utpräglat protestval, vilket också tidigt märktes även för en tillfällig besökare när man gjorde sina nedslag i finska valdebatten och pratade med journalister, riksdagsledamöter, fackliga företrädare och vanliga medborgare på stan i Helsingfors och annorstädes.

Alla de stora partierna i finsk politik tappade till Soini och hans Sannfinländare men relativt sett mest Centern, därnäst Socialdemokraterna och Samlingspartiet och t ex Vänsterförbundet (ett knappt 8 procentsparti till vänster om SDP).

Trots växande arbetslöshet, nya varsel som duggar tätt – pappersindustrin, viktiga mobiljätten Nokia (i kris med tusentals i varselläge), växande köer till sjukvården, missnöjda pensionärer etc – och ökande klassklyftor och fler fattiga som även märks i Helsingfors så förmådde aldrig riktigt Socialdemokraterna i opposition mot den sittande centerledda och med Samlingspartiet som andra tongivande parti med tillräcklig trovärdighet och styrka utmana regeringen. I stället blev det protestpartiet Sannfinländarna med den mycket slagkraftige och retoriskt skicklige Timo Soini som tog hem spelet om väljarna och blev finska riksdagsvalets stora segerherre. Också ute på arbetsplatserna märktes tydligt hur bra Soini och hans protest gick hem mot “herrarna och damerna som styr”. Det är “märkligt hur kamplusten nästan helt har runnit av socialdemokraterna”, som en av personerna runt ett lunchbord på Kosmos sa till mig när vi några veckor före valdagen diskuterade den länge så tama finska valrörelsen.

- Om det gick dåligt för de svenska socialdemokraterna i senaste valet, så är läget ännu lite lite sämre för de finska s-partiet SDP inför stundande riksdagsval, sade mångåriga f d statsrådet och en av de tunga SDP-riksdagsledamöterna Erkki Tuomioja i finska riksdagshusets granitborg lite innan valdagen. Och i stort sett så fick Tuomioja rätt i sin förutsägelse. Även om SDP tog sig något på slutet och ändå med några tiondelar till godo lyckades bli näst största parti, knappt före valkometen Sannfinländarna (Perussuomalaiset).

Men märk väl detta: SDP gjorde sitt sämsta riksdagsval sedan 1962, och då var de finska socialdemokraterna svårt splittrade. Därför krävs nu en kall och ärlig analys om varför så många missnöjda med den sittande borgerliga regeringen inte gick till oppositionspartiet SDP utan till populistiska Sannfinländarna.

Statskassan har tömts under senaste centerledda borgerliga koalitionsregerings politik, Underskottet i finska statsbudgeten på 8 miljarder euro (70 miljarder kr), euroländernas stöd till krisande sydeuorpeiska EU-länder inom euro-gruppen, den rekordhöga arbetslösheten, de sociala orättvisorna och de växande inkomstklyftorna och det försämrade hälsoläget i landet blev alla effektiva frågor i händerna på den skicklige kampanjpolitikern Timo Soini. Samma sak med det faktum att barnfattigdomen ökat och att hela 700 000 finländare nu lever i fattigdom.

I motsats till Socialdemokraterna förmådde Timo Soini effektivt “göra politik” och vinna väljarnas stöd och ge dem en kraftfull proteströst mot regeringspartierna. Därför blev valet den 17 april en så stor framgång för Sannfinländarna och Soini som det nu blev. Men utan Soinis karismatiska och skickliga kampanj hade Sannfinländarna aldrig blivit till närmelsevis så stora som de nu blir i den nya finska riksdagen. Och därtill sannolikt – efter svåra regeringsförhandlingar om programmet och fördelningen av taburetterna – även lär göra Soini och några av hans partikamrater till nya statsråd i en Jyrki Katainen-ledd koalitionsregering. Och där – sannolikt – även Socialdemokraterna, SDP, tar plats på Centerns bekostnad.

Om ytterligare ett år följer sedan ett presidentval. Det valet lär riksdagens talman, Samlingspartiets Sauli Niinistö ta hem, bara han ställer upp i valet.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home