Det tragiska i Arizona - och dess lärdomar
Ledamoten av representanthuset i USA, Gabrielle Giffords (demokrat) besköts på ett politiskt möte i Tucson i Arizona lördagen den 8 januari. Hon tycks - även om ännu inget är säkert - ha överlevt, trots att en kula träffade hennes huvud.
Sex personer har dock dött i skottlossningen, däribland en domare, en pastor, en av Giffords medarbetare och en nioårig flicka. Minst 12 personer är skadade, varav flera allvarligt. En 22-årig, vit man har gripits för dådet.
Gabrielle Giffords - en av de mera tongivande i representanthuset i Washington DC och en möjlig framtida presidentkandidat för demokraterna - har länge fått utstå brutala attacker från Arizonas höger och i mars förra året vandaliserades hennes kontor.
Den högerpopulistiska Tea Party-rörelsen demonstrerade regelbundet utanför Giffords kontor. En av hennes republikanska motståndare ordnade ett kampanjevenemang där man fick skjuta med automatvapen, som en kul grej, under rubriken ”Hjälp mig vinna mot Giffords”.
Hur omdömeslös och korkad får en politisk motståndare vara? Dock: inget tyder direkt på att 22-åringen var någon Tea Party-patriot som snedtänt. I hans ilska kan man ana en stark misstro mot regeringen i allmänhet, men om han hade en politisk agenda verkade den underordnad allvarliga mentala problem. Den gripna attentatsmannen har uppvisat psykisk instabilitet. Han har bland annat uttryckt djup misstro mot myndigheter. Trots sin historik har han kunnat införskaffa vapen.
Viktigt är dock - utöver denna slappa vapenkontroll - är nog att förstå den upphettade politiska miljö där attentatet utspelade sig. Utan detta kanske inte 22-åringen aktivt kartlagt just demokraten Giffords för att mörda henne. Och inte går det heller att bortse ifrån att Sara Palin själv - galjonsfigur för teapartyrörelsen och eventuell möjlig republikansk presidentkandidat - ju hade Gabrielle Giffords med på sin USA-karta över politiker som hon ville få bort. I infekterade politiska miljöer finns alltid folk- särskilt om tillgången till vapen är god - som snedtänder och då kan göra obehagliga ting som nu mordattentatet i Tucson i delstaten Arizona.
Hoten tidigare mot Giffords person och skadegörelsen mot hennes kontor har - från teapartyrörelsens sida - klara kopplingar till hennes uppslutning bakom president Barack Obamas sjukvårdsreform. Tepartyrörelsen har varit särskilt aggressiv mot alla som röstat för den reformen och har dessutom förts i ett alltmera uppskruvat tonläge, också i program i radio och TV (Fox News etc). Det går därför inte att bortse ifrån att den 22-årige gärningsmannen - och andra framtida efterföljare? - låtit sig påverkas och ta intryck av dessa stämningar. Trots att annars ramarna för politisk åsiktsbildning breda i USA.
Det kan ha sänkt trösklar för att vissa i ett hårdnande politiskt klimat ska gå begå en våldshandling av detta slag. Uppenbart är också att väljarkåren i USA de senaste åren blivit allt mera tudelad. Och den processen började redan på 90-talet med synen på president Bill Clintons politik och person. Det fortsatte med kriget i Irak (som många i USA är emot, och andra på högerkanten försvarar lika hårdnackat) och nu senast president Obamas sjukvårdsreform och eventuella, modesta begränsningar av den fria tillgången på vapen.
En allt högljuddare höger har skilt ut sig och bedriver hätsk propaganda för sin sak och mot meningsmotståndare. Dess anhängare tar i stort sett bara in sådan information som förstärker den egna uppfattningen. De förespråkar en extrem form av liberalism. Många av de statliga inrättningar och system som är naturliga i andra västländer är de emot. Stenhårt - och kallar det inte sällan för "socialism", trots att det mest och huvudsakligen bara handlar om lite anständig och rimlig välfärds- och fördelningspolitik av rätt blygsamt västeuropeiskt snitt.
I kontrast till dessa på amerikanska högerkanten står en ofta välutbildad grupp med någorlunda utblick i världen. De är ofta demokrater på demokratiska partiets vänsterhalva. De ser brister med det egna landets politik och system, exempelvis avsaknad av en nationell, offentligt finansierad sjukvårdsförsäkring och annat liknande.
Det är i det uppjagad stämningsläget från högersidan som tepartyrörelsen och sjukvårdsreformens motståndare som attentatsmannen i Tuscon kan ha fått sin inspiration att skrida till verket. Och i ett land där det är riklig tillgång på handeldvapen kan steget från hårda ord till våldshandling och planerade politikermord vara kort.
Det som hänt i USA föranleder oss även i Sverige att fundera över vårt samhälle, politiska system och debattklimat.
I USA upplevde 22-årige gärningsmannen att makthavarna "hjärntvättade befolkningen". Det antyder en skillnad mellan elit och folk, men även en vanföreställning om vad makthavare kan åstadkomma. Frågan blir då om för stort avstånd mellan elit och folk i olika avseenden kan bidra till att händelser som den i Arizona kan - och sannolikt kommer att - inträffa igen.
I USA finns det gott om vapen, det är ännu en avgörande skillnad. Men det börjar tyvärr att öka också i Sverige; bland annat via olika kriminella nätverk. Om tillgänglighet till handeldvapen ökar, gör det lättare att ta saken i egna händer och göra mer eller mindre överlagda handlingar. Också här. På senare år har flera skjutningar med många döda ägt rum i europeiska länder, exempelvis Tyskland, Finland m fl. Även attentat mot politiker kan inte heller uteslutas, och har ju inträffat.
Så det finns många lärdomar att dra av det djupt tragiska dådet i Arizona. Ett samhälle med för stora motsättningar och klyftor riskerar att snabbare än vi anar hamna i ett otrevligt moras som få i längden vill leva i.
Robert Björkenwall, robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com
0 Comments:
Post a Comment
<< Home