Wednesday, December 22, 2010

Några observationer innan julefriden sänker sig över landet

Några observationer om en vecka som gått och en julefrid som nu stundar:

De senaste dagarna har det varit mycket Primegate och avslöjanden om "infiltration" i det stora s-partiet från näringslivshåll via trojanska s-märkta hästar. Lite pinsamt är det att socialdemokraterna tydligen varit öppet som en svängdörr mot denna åsiktsinfiltration från svenskt näringslivshåll. Skiljelinjerna i denna - det aningslösa kontra det upprörda - finns att ta del av i bl a en rätt omfattande publicitet i Aftonbladet (21 dec.och bakåt via nätet) och igår i radions Studio Ett:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4252991#srcomments

Om Primegate,kolla också länken:
http://www.expressen.se/nyheter/1.2273473/prime-skandalen-politisk-thriller-pa-hog-niva-som-har-allt

***
Nya siffror visar att de svenska hushållen är rikare än någonsin. Samtidigt växer barnfattigdomen och socialbidragsutbetalningarna har exploderat.

Någonting är alltså lite snett, i fråga om fördelningen. Ändå vågade inte ens socialdemokraterna vara tillräckligt tydliga om detta i senaste valrörelsen. Men blir kanske det efter mellankongressen i mars 2011?

* * *
Säpo vill få tillgång till möjligheten att läsa medborgarnas mejl till varandra. Ett stående skämt på nätet just nu är annars att det vore bättre om myndigheten lärde sig läsa de mejl som utan avlyssning kommer in till Säpo.

* * *
Nytt programutbud från Sveriges Television och Sveriges Radio ska gå till granskning och förhandsprövning av tjänstemän på en ny mediemyndighet.

Vilket av länderna Nordkorea, Vitryssland eller möjligen Kuba som alliansregeringen i Rosenbad har inspirerats av när den här "reformen" (ofta synonymt med försämring, numera) genomfördes tål att fundera på.

* * *
Statliga Vattenfall har, enligt näringsminister Maud Olofsson , fått i uppdrag att verka för en grön omställning. Det budskapet har vi hört förut från Center-Maud. Och nu startar bolaget nya kolgruvor i Tyskland.

* * *
Enligt Konjunkturinstitutet stiger visserligen sysselsättningen under de kommande åren. Men arbetslösheten biter sig fast på rekordnivåer. Även efter flera goda tillväxtår bedöms den uppgå till hela 7,5 procent år 2012.

Detta är regeringens största misslyckande och det är svårt att förstå att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är så tomhänta och handlingsförlamade inför denna utveckling. Här finns utrymme för en kraftfull opposition - om det fanns någon.

God jul och gott slut på året!

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. En just nu svårt sargad socialdemokrati kan söka lite tröst i sitt förhållandevis goda kommunala valresultat. Socialdemokraterna gjorde för första gången på flera årtionden ett bättre kommunalval än riksdagsval. I valet kommunalt fick S 32,3 procent mot 30,7 procent i valet till riksdagen. Det är en stor skillnad i dessa sammanhang. I de senaste 30 årens riksdagsval har S presterat cirka 1,5 procentenhet bättre än i kommunalvalen.

Om man utgår från kommunalvalets nivå för S år 2010 och lägger på 1,5 procentenhet hade det gett ett resultat för S i valet till riksdagen på cirka 34 procent. Värt att observera då är att en nivå på drygt 32 procent är mer värt nu än för 30 år sedan eftersom det finns fler partier i kommunerna, som dessutom i snitt är mindre än förr. Partierna var förr i regel fem, nu är de ofta tio. På tvärs mot rikstrenden lyckades socialdemokraterna med andra ord hyggligt bra i kommunvalen på många håll, tack vara bl a förtroendeingivande lokalpolitiker och vettiga reformprogram.
/Robert Bj

0 Comments:

Post a Comment

<< Home