Wednesday, July 07, 2010

Utpräglat grabbgubbig kultur inom Nya moderaterna

Att det inom moderaterna - också PR-jippot de Nya moderaterna - råder en utpräglat grabbig manskultur är inte precis okänt.

På webbsajten Newsmill har den tidigare, m-anställde informationschefen Lena Mannergård nyligen berättat hur det egentligen ligger till med partiets interna kultur.

Moderaterna är ett parti där mäns makt är cementerad i väggarna, skriver Mannergård.
Man skolas i moderatdagiset MSU, går vidare via MUF och värderingar skapas. Förebilder och chefer/ledare är män. Tidigare hette de moderata makthavarna Bo Lundgren, Per Unckel, Gunnar Hökmark etcetera. I dag heter de Nya Moderaterna Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, HG (Hans Göran) Wessberg och Per Schlingmann. Idel män, nya som gamla.

M-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt tycks tro att jämställdhet handlar om vem som håller i dammsugaren hemma. Så är det inte. Jämställdhet handlar om makt. Om kvinnor inte får tillgång till makten, på samma sätt som män, blir det aldrig någon jämställdhet – vilket vi nu, i Nya moderaternas samhälle, ser tydliga resultat av menar Mannergård.

Kvinnorna har procentuellt sett, i takt med valframgången, blivit något fler men fortfarande är moderaterna ett parti som mest tilltalar välbeställda män och som leds och styrs av män. Gamla moderaternas gubbar har helt enkelt ersatts av Nya moderaternas grabbar.

Är Reinfeldt en person som företräder hela svenska folket? Ska vi verkligen låta hans mansschauvinism rota sig i regeringskansliet? Frågar sig Mannergård på Newsmill.

Onekligen ett av flera skäl - utöver misslyckandet med jobbpolitiken och den massarbetslöshet och de växande klassklyftor som nu biter sig fast - att det borde vara dags att byta i höstens riksdagsval. Fyra år med Reinfeldt får inte bli fyra år till.

/Robert Björkenwall; http://rbjorkenwall.blogspot.com
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home