Sunday, July 04, 2010

Fredrik Reinfeldt i Almedalen - kaxig och självsäker

Observerat och värderat:
Fredrik Reinfeldt i Almedalen - en kaxig och självsäker statsminister

Det var en taggad, självsäker och lite kaxig svensk statsminister Reinfeldt som talade i gotländsk Almedalen söndag kväll den 4 juli. Almedalen är sedan Olof Palmes dagar under en vecka i juli Sveriges främsta "lekplats" för politiska utspel och semesteravslappnade journalister att mötas, och särskilt så under ett valår som i år. Uppenbarligen känner M-ledaren Reinfeldt att han nu också har valvinden i ryggen just nu, och därför vågar uppträda med en inte obetydlig självsäkerhet. Chansen att vinna riksdagsvalet och därmed ett omval den 19 september är väl ungefär fifty-fifty, så därför intar han scenen i Almedalen med en stor portion kaxighet.
I sitt tal gick han gick till hårt angrepp mot de rödgrönas politik och pekade ut sitt eget parti som det enda, riktiga arbetarpartiet. Hans attityd visar att de nu är synnerligen måna att forsätta

på den inslagna linjen och stjäla såväl socialdemokraternas retorik som väljare också i kommande riksdagsval. Därför säger han så här:

– De nya moderaterna står mot de totalt oförnyade socialdemokraterna, sa han. Därmed är det underförstådda budskapet att socialdemokraterna (Sveriges mest vanliga regeringsbärande parti) skulle ha stelnat och inte påstås hänga med sin tid.

Fredrik Reinfeldt uppehöll sig också en hel del vid för honom och moderaterna två vanliga motsatspar, nämligen särintresse (underförstått S och de rödgröna) och allmänintresse (underförstått moderaterna).

– Vi går inte i särintressets ledband, vi vill värna om allmänintresset. Det är ett långsiktigt ansvar att se till Sveriges bästa, sa han.

– Jag sa till mina kollegor (i den borgerliga regeringen) att vi ska se till allas bästa. Ingen kommer att tycka om oss, utom på valdagen, och det är då det avgörs.


Minskad statsskuld

Statsministern tog upp finanskrisen (hösten 2008) och påpekade att den slog undan benen på det långsiktiga arbetet för regeringen.

Han jämförde sedan Sveriges ekonomi med andra länder.

– I andra länder har statsskulden ökat, här har den minskat. Det är lägre statsskuld i år än när vi tillträdde 2006.


”Hemlig” lista om skatteökningar
I ett försök att kritisera de rödgröna tog han fram en lista ur innerfickan. (Vi lär får se mer av den varan och retoriken i resten av valrörelsen).

– Det här är Sveriges bäst bevarade hemlighet, sa Fredrik Reinfeldt innan han läste upp de skatteökningar de rödgröna vill genomföra.

Fastighetsskatten fick mest kritik i den genomgången. (Men en annan sak är att inget av detta är i grunden särskilt hemligt eftersom allt fanns med i den rödgröna budgetmotionen den 4 maj till Sveriges riksdag.)

– Nu diskuterar de (läs rödgröna) undantagen, som att det vore problemet. Problemet med fastighetsskatten är fastighetsskatten, sa Reinfeldt innan han skämtade om sin föregångare Göran Perssons herrgårdsbygge i Sörmland.

Lovade inga skattesänkningar 2011 men satsningar på jobb
Avslutningsvis pekade Fredrik Reinfeldt ut Moderaterna som Sveriges enda, riktiga arbetarparti. Det är onekligen vågat men speglar med vilket självförtroende moderatledaren nu agerar på den svenska politiska scenen.

– Det är mitt löfte till det svenska folket, låt oss fixa det här med jobben, sa han.

– De nya moderaterna står mot de totalt oförnyade socialdemokraterna.

Det redan tidigare under söndagen den 4 juli på en pressträff lanserade m-vallöftet om att inte sänka skatten under 2011 utan att satsa reformutrymmet på välfärden är valtaktiskt smart och visar att man nu verkligen vill göra vad man kan för att ytterligare stjäla s-väljare i kommande riksdagsval. Men det löftet säger inget om hur det blir med skatterna för år 2012, 2013 och 2014 om de skulle bli omvalda i valet den 19 september. Och heller inget om hur det blir med det faktum att det under fjärde kvartalet 2009 försvann 18 000 jobb inom den skattefinansierade välfärden. Det är folk som har fått sparken. Behov som nu inte möts med fler händer i vården och en större vuxennärvaro i skolan.

Reinfeldt säger bara lite visionslöst:
– Vi tänker inte äventyra det goda läget Sverige har. Jag vill ha säkerhetsmarginaler, sa han apropå löftet att inte sänka skatten under 2011.

En tämligen stor enighet bland olika bedömare efter Reinfeldts Almedalstal var följande: moderaterna gör nu allt för att i höstens riksdagsval bli största parti, större än socialdemokraterna. Och m-ledningen känner sig nu mogna att på allvar våga och tro att detta också kan vara möjligt att också verkligen klara av den uppgiften i september 2010.

Den chansen finns,visst. Men det beror bland annat på hur de övriga borgerliga småpartierna reagerar och förmår parera detta att moderaterna "äter upp" deras väljare men också på hur väl socialdemokraterna till slut förmår få igång sin just nu lite på lågvarv arbetande valkampanj och politisk-ideologiska budskap som är i behov av lite större tydlighet och sälta.

/Robert Björkenwall, robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home