Tuesday, June 01, 2010

Observerat om Reinfeldt, skatterna och valvinden

Jag noterar att Reinfeldt just nu lite småstöddigt blankt avvisar Sahlins och socialdemokraternas förslag häromdagen om en gemensam översyn av skatterna. Men vill han inte ha den blocköverskridande diskussionen innan valet ska han inte heller komma och gnälla om han och alliansen förlorar.

Riksrevisionen noterar i sin granskning att regeringen framhåller ”optimal beskattning” som en alternativ norm i stället för enhetlighet. Men Eva Lindström & co i Riksrevisionen köper inte det alternativet rakt av utan kräver att en så genomgripande förändring bör föregås av ett mer övergripande utredningsarbete. Så en blocköverskridande genomgång är vad som egentligen behövs. Men se det passar inte Reinfeldt. Kanske för att han tror sig vara odödlig och själv tror sig om att kunna promenera hem en seger till i höst!?

Det är dock inte bara den rödgröna oppositionen som kritiserar de orättvisor som den borgerliga regeringen byggt in i vårt skattesystem. Även FAR, organisationen för revisorer och rådgivare har på SvD Debatt (27/5) krävt en ny skattereform.

Revisorer och rådgivare har insett baksidorna med alla de specialregler och undantag som tillförts skattesystemet under de senaste årens alliansstyre. Skattesystemet har blivit ett såll med allehanda undantagsregler.

Det är både klokt och bra att även FAR kritiserar Rut- och Rotavdragen: ”De leder till problematiska gränsdragningar…” (Rut är allra värst här med en snårskog av gränsdragningsproblem.) Organisationen anser att de många förändringarna av skattesystemet skapar osäkerhet och ”inte sällan orättvisa bland företagare.”

Det är inte bara pensionärer som känner sig klämda av regeringens skattepolitik. Alla som inte tillhör det lilla vinnande skiktet (den tiondel i toppen som fått lejonparten av alla skattesänkningar) får vara med och betala till dem som redan har det bättre än de flesta av oss.

Det är faktiskt rätt trist att se hur Reinfeldts regering på kort tid slagit sönder skattesystemet. Alla har tyvärr inte förstått de långsiktiga konsekvenserna. Men fler och fler börjar göra det.

Förlorar Reinfeldts allians i höst - och den möjligheten är, trots att mediebilden kan ge ett annat intryck - något större än att de skulle få en period till, så lär en bred översyn av skatterna bli aktuell under kommande åren.

Som en professor (statistiknestorn) Bengt Svensson nyss konstaterade i radion i den 1juni att bara alltför ofta undviker media i sin rapportering att berätta om alla felkällor, bortfall, friseringar etc som finns i olika opinionsmätningar m m. Själv säger han,(prof. Svensson, att han inte litar alls på t ex den ena eller andra mätningen om att nu är det ena eller det andra partiet eller partiledaren störst och bäst. Det har i stort sett inget med den reella världen att skaffa och är "bara en lek i tidningarna" (prof. Svenssons ord) för en knippe journalister som varken vill eller orkar redovisa alla felkällor och brister som de facto finns där. Faktum är att pålitligheten i sådana mätningar snarare är sämre än tidigare, enligt prof. Svensson som är den verkliga nestorn på det här kunskapsområdet i vårt land.

Så man ska nog inte lita särskilt mycket på när det påstås att Sahlin, enligt mätningar, är en svag och Reinfeldt en stark ledare eller att nu ligger den ena eller andra sidan så och så många procent över den andra sidan i opinionen. Det är, som statistikprofessorn Svensson med lång erfarenhet från branschen säger, i regel inte ens i närheten av sanningen. En utmärkt bok i sammanhanget som klart visar samma sak är "Inom felmarginalen" som kom för nu ett antal år sedan. Där sägs samma sak som professor Svensson nu gör.

Men i media skriver man som om det skulle vara sant. Det är bara för trist att så många går på sådan ytlig och hårdvinklad information. Om inte förr så i valet kommer det att visa sig att vad än nu påstods vara så kallad sanning i den ena eller andra mätningen så visar sig verkligheten i valresultat och annat bli något helt annat. Nu - som så ofta tidigare. Så varför inte, som omväxling, ta olika uppgifter som kolporteras ut i media och av olika PR-nissar med några rejäla nypor salt!? Då kanske man hamnar lite mera rätt...

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home