Wednesday, June 02, 2010

LKAB, Vattenfall och Sveaskog - hur blir ägandet i framtiden?

Observerat om naturtillgångar och LKAB:s möjliga delprivatisering:

Det går, som jag ser det, inte att behandla malmen, skogen och vattenkraften som vilka handelsvaror som helst.

LKAB:s styrelseordförande Björn Sprängare vill delprivatisera det statliga gruvbolaget LKAB. Det är ett uttalande som antagligen varit i säck hos Maud Olofsson-gänget på näringsdepartementet innan det kom i påse. Uttalandet passar i alla fall som hand i handske med den nuvarande regeringens privatiseringsideologi.

Det är ingen hemlighet att det finns en rad borgerliga politiker som länge drömt om att sälja ut synnerligen lönsamma LKAB. Den som läser riksdagstrycken under 2000-talet hittar många borgerliga motioner med kravet på utförsäljning av LKAB. Några exempel ur högen:

o I Folkpartiets riksdagsmotion 2004/2005:N24 krävde Eva Flyborg, Nyamko Sabuni, Karin Pilsäter, Lars Leijonborg m fl en privatisering av LKAB.
o I motionen 2003/04:N316 föreslog Moderaternas riksdagsgrupp en privatisering av LKAB.
o I motionen 2004/2005:N393 krävde Göran Hägglund (KD) och hans partivänner att staten ska sälja sina företag.

Inför valet 2006 tonade dock de borgerliga ned privatiseringskravet. Borgarna insåg att de inte skulle vinna så många röster på att kräva utförsäljning av malm, skog, vattenkraft och andra nationaltillgångar. Men den borgerliga alliansen har aldrig helt stängt dörren till en privatisering av LKAB eller Vattenfall.
Det har bara känts som en tidsfråga innan kravet ska aktualiseras på nytt. Och nu är Sprängare ute med den försöksballongen å näringsdepartementets vägnar.

I mars 2010 diskuterades LKAB till exempel vid fem olika tillfällen i riksdagens kammare. S, V och MP krävde svar från regeringspartierna om hur de ser på en utförsäljning. Ingen politiker från regeringssidan ställde sig direkt avvisande till en privatisering av den mycket lönsamma gruvjätten. I en ledare 2 april 2009 påstod dessutom Norrbottens-Kuriren (M) att statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är öppen för en privatisering av LKAB under kommande mandatperiod. Därför finns det verkligen skäl att diskutera ägandet av LKAB,Vattenfall och Sveaskog i årets valrörelse. Igen. Ställa frågan på dagordningen och gång på gång fråga de borgerliga: hur blir det med privatiseringen av LKAB, Vattenfall och Sveaskog? När tänker ni genomföra det om ni vinner valet i höst?

Ägandet av nationaltillgångarna är ingen struntsak. Det går inte att behandla malm, skog och vattenkraft som vilka handelsvaror som helst. LKAB, Vattenfall och Sveaskog förvaltar och förädlar naturtillgångar som är till långsiktig nytta för hela svenska folket. och genererar synnerligen goda vinster till statskassan. Varje år.

Här finns skäl att påminna om dåvarande S-regeringens räddningsaktion för LKAB under krisen 1983. Kortsiktiga riskkapitalister - med huvudkontoren långt från Norrbotten -hade aldrig tagit samma ansvar för Kiruna och Malmberget. De hade bara kollat på sista raden i det senaste kvartalsbokslutet och sedan sagt att nu lägger vi ner verksamheten. Kvartalskapitalisterna tänker bara så långt den egna näsan räcker - inte 10 eller 20 år framåt som kan bör göra med naturtillgångar av det här slaget.

På samma sätt har det betydelse vem som äger Vattenfall. Statliga Vattenfall driver i dag 92 vattenkraftverk i Sverige. Det är en verksamhet som påverkar energiförsörjningen, miljön, fritidsfisket och hela samhällslivet i berörda älvdalar. Det känns inte rätt att överlåta ansvaret för vattenkraftverk och eldistributionsnät till börsklippare och aktiemäklare.
Sådan verksamhet har långsiktig betydelse för oss alla och för att statens eget energibolag ska kunna bjuda andra energiaktörer spets och teckna långsiktiga och stabila elavtal med
våra basindustrier.

Rimligen är det även bättre att vinsterna från vattenkraften tillfaller hela svenska folket och alla skattebetalare i stället för att hamna i fickorna på en handfull stora aktieägare.

Gruvfacken i Kiruna och Malmberget - som jag märkte av när jag besökte Kiruna (gruvan m m) sista helgen i maj - har redan uppmanat sina medlemmar att rösta rött för att stoppa
en privatisering av det statliga gruvbolaget. Där är frågan om ägandet klart mobiliserande inför kommande val

/Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home