Friday, May 21, 2010

Om sifferfiffel med de utförsäkrade och arbetsmarknaden

Observerat om en moderat socialförsäkringsutskottsordförandens sifferfiffel om de utförsäkrade:

I SvT-programmet Debatt häromveckan hävdade socialförsäkringsutskottets ordförande Gunnar Axén (M) "7 av 10 omförsäkrade nu hittat en väg tillbaka till arbetslivet".
De personer som Axén syftar på är de 15 000 svenskar som utförsäkrades från sjukförsäkringen vid årsskiftet.

Men Axéns "väg tillbaka till arbetslivet" är verkligen ett begrepp som behöver granskas närmare.

På sin blogg visar statsvetaren Björn Johnsson (som nyligen gav ut boken "Kampen om sjukfrånvaron", och skrev på huvudpunkterna nyligen på DN Debatt) att Axéns sätt att räkna lämnar en hel del i övrigt att önska.

"Axén har räknat in alla av de 15 000 som är anmälda som arbetssökande hos arbetsförmedlingen - ett krav för att a-kassa ska utbetalas", konstaterar Johnson.
"Alltså, enligt Axéns logik, är du anställd men sjukskriven är du inte ute i arbetslivet. Är du däremot sjuk men anmäld som arbetssökande enligt omförsäkringsreglerna är du plötsligt ute i arbetslivet igen. Sim sala bim!", skriver Björn Johnson.

Det är direkt stötande att socialförsäkringsutskottets ordförande i riksdagen ägnar sig åt den här typen av sifferdribblande och politiskt hokus-pokus. Saker och ting ska kallas vid sitt rätta namn.

De långtidssjukskrivna som nu står i kön hos arbetsförmedlingen är arbetslösa. De har ännu inte alls hittat "en väg tillbaka till arbetslivet", som Axén påstår.

Det kommer dessutom att bli extra tufft för den här gruppen. Arbetslöshetskön består redan av mer än 400 000 fullt friska och arbetsföra svenskar.

Det säger sig självt att den som har en bakgrund med diverse fysiska eller psykiska krämpor får extra svårt att hävda sig i den konkurrensen på en redan kärv arbetsmarknad.

Trevlig pingsthelg!
Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home