Monday, November 23, 2009

En euro- och Natovän blir ny svensk EU-kommissionär

(Införd i bl a Gotlands tidningar 19 nov. 2009)

En kärnkraft-, euro- och Natovän blir ny svensk EU-kommissionär

Cecilia Malmström blir ny svensk EU-kommissionär efter Margot Wallström. Det var och är ingen högoddsare. Av många hade hon tippats få denna arbetsuppgift. Möjligen kan m-ledaren och tillika statsminister Reinfeldts generositet mot lilla stödpartiet folkpartiet av somliga uppfattas som lite överraskande generöst eftersom det inte blev någon moderat - Carl Bildt eller biståndsminister Gunilla Carlsson, också båda tippade kandidater - efter socialdemokraten Wallström.

Den genomkritiserade näringsministern Maud Olofsson (c) får däremot sitta kvar i Näringsdepartementet och möta väljarna som tilltufsad Centerpartiledare.

Men vem är då Cecilia Malmström? Vad står hon för och vad har hon åstadkommit?

Ärligt talat är det är svårt att få grepp om. Hon är folkpartist, statsvetare och mångspråkig - och synnerligen pratglad. Malmström har suttit i Europaparlamentet i sju år där hon bland annat arbetat med utrikespolitik och konstitutionella frågor. Sedan valet 2006 har hon varit EU-minister i regeringen Reinfeldt.

Hon ger ett sympatiskt och påläst intryck. Tveklöst är det så.

Men vad hon rent konkret åstadkommit är det få som kan peka på. Profilerat sig som en löntagarnas förkämpe har hon i alla fall inte gjort.Tvärtom tillhörde hon dem som mest entusiastiskt i Sverige argumenterade för den förre EU-kommissionären Frits Bolkensteins hårt kritiserade och senare av EU-parlamentet fällda förslag till tjänstedirektiv; ett direktiv som senare fick göras om rejält innan det kunde vinna bifall såväl i EU-parlamentet som bland de olika medlemsländernas företrädare i ministerrådet. Statsminister Reinfeldt framhöll på presskonferensen hennes förberedelser inför det nu pågående svenska ordförandeskapet. Någon tung inrikespolitisk erfarenhet besitter hon däremot knappast.

Döma ut henne i förväg finns det dock inget skäl att göra. Kanske bör man snarare i sann folkpartianda - läs Per Ahlmark - önska henne ett "lycka till!"

Men visst finns oron där samtidigt. Varför?

Jo, Sverige skickar nu en folkpartist till EU-kommissionen. Det betyder en person som i närtid vill ha en ny folkomröstning om euron, som vill bygga nya kärnkraftverk och som vill att vårt land ska bli medlem i militäralliansen Nato.

Det är bara att hoppas att det inte är med denna dagordning i ryggsäcken som Cecilia Malmström nu åker till Bryssel för att göra en insats för Sverige.

Robert Björkenwall; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home