Thursday, September 17, 2009

Sverige halkar efter på IT-området

Det sägs - bl a i senaste Dagens samhälle (17/9) - att Facebook och bloggar påstås avgöra valet. Men vad ska vi med Facebook, Twitter och bloggar till utan bra infrastruktur? I hela landet - inte bara Tyresö, Täby och Tumba. Och här halkar nu Sverige efter i den internationella utvecklingen.

Det är - apropå IT och dess infrastruktur - förståndigt av nya aussie-Labor och prem.minister Kevin Rudd i Australien att nu satsa på att bygga bredbandsfibernät till 90 % av befolkningen och även finansiera utbyggnaden. Det är en klok framtidsinvestering!

Vet ni förresten att Finland planerar offentliga investeringar på 1,25 miljarder kr till 2015 för att bygga ut sitt fiberoptiska bredbandsnät? Riktnivån är ju där 1 megabit per sek till alla (som jag tidigare berättat för dig).

I Sverige har vi bara avsatt 0,17 miljarder kr på 5 år i regeringens infrasturkturprop. för kanalisation (alltså nedgrävning av fiberanslutningar för bredband). Och får målsättning är ju genereande låga 0,02 megabit per sek. Storbritannien har motsvarande mål på 2 megabit per sek. och Tyskland hela 50 megabit per sek och där investerar man 1,7 miljarder kr medan Storbritannien investerar 1,5 miljarder per år för att nå sitt mål. Sydkorea investerar 7,5 miljarder kr per år för sin utbyggnad etc etc.

Vad vi behöver nu är en nationell plan, en strategi för utbyggnaden. Idag finns 150 stadsnät för bredband via figer men landet har ju 290 kommuner så här finns lite kvar att göra om Sverige ska förbli en nation i IT-toppskiftet!

Det här är bara ännu ett - av många - område där Sverige nu halkar efter...

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com ;http://rbjorkenvall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home