Sunday, September 13, 2009

Noterat om Agenda-utfrågningen av de rödgröna

Söndagen den 13 september utfrågades vänsteralliansen i Agenda. De var på gott humör och hade glimten i ögat. Det är godkänt, men inte mer. De visar att de vill någonting men de konkreta åtgärderna om hur dröjer till våren 2010. De rödgröna har en lång väg att vandra innan de kan presentera en heltäckande alternativ till alliansen.Visst är det många frågor som de är oense i, men det gäller i högsta grad också deras motståndare. Svagaste länken just för dagen var väl deras olika syn på friskolor och frågan om hur Sverigedemokraterna, SD, ska tacklas. Det sistnämnda handlar om synen på demokrati och hur SD bäst/lämpligast ska bemötas. Också här har de rödgröna lite olika syn på hur detta bäst ska ske.

Synen på friskolor skiljer de tre oppositionspartierna åt. Miljöpartiet är för friskolor medan Vänsterpartiet säger blankt nej. Socialdemokraterna vacklar i frågan. I veckan blev det känt att den socialdemokratiska riksledamoten Tomas Bodström tagit plats i styrelsen i Pysslingen Förskolor och Skolor AB.
- Jag skall ta Tomas i örat. Han måste fråga sig om han har tid med detta uppdrag, sade Mona Sahlin( S) i söndagkvällens Agenda-utfrågning.

De rödgröna får väl godkänt, men inte mer, för sitt gemensamma framträdande i SVT:s Agenda. Men de har ännu en lång väg att vandra innan de kan presentera en heltäckande alternativ till alliansen. Men till våren 2010 ska alternativet vara klart.

Men innan dess behöver socialdemokraterna själva bestämma sin egen politik, vilket sker på s-kongressen i skiftet oktober/november. Det lägger sedan grunden för kommande förhandlingar om det gemensamma valplattformen med vänsterpartiet och miljöpartiet.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenvall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home