Tuesday, May 05, 2009

En allt värre arbetslöshet och en regering som skyller på omvärlden

Observerat och värderat:
En arbetslöshet som gradvis bara blir allt värre och en regering som skyller på omvärlden

Under april månad varslades drygt 13 000 personer om uppsägning. Det kan, enligt Arbetsförmedlingen, jämföras med drygt 4 800 varslade samma månad förra året.
Samtidigt har vi nästan 90 000 fler arbetslösa än motsvarande tid 2008.

Sista veckan i april anmäldes 6 388 nya jobb till landets arbetsförmedlingar, vilket är 7 020 färre än motsvarande vecka i fjol.

Kan man mot den här bakgrunden fortfarande hävda att Sverige styrs av en regering som sätter arbetslinjen främst och har jobben i centrum för politiken?

Knappast. Särskilt som alla prognoser pekar mot en fortsatt växande arbetslöshet och en öppen arbetslöshet på 10, 11, ja kanske 12 procent någon gång mot slutet av 2010 eller i början av 2011.

Duger det då att säga att krisen är omvärldens fel? Knappast. Och med detta som motiv göra alldeles för lite eller nära nog ingenting på hemmaplan för att ge kommunerna resurser att undvika ytterligare uppsägningar och se till att redan arbetslösa och varslade ges chansen till kompletterande yrkesvuxutbildning och annat liknande.

Och vad vilja socialdemokratin?, som vi frågade oss redan på Hjalmar Brantings tid. Och än mera så gör det nu.

Det är hög tid för den socialdemokratiska oppositionen - om man vill vinna nästa val - erna att börja ge svar på denna grundläggande fråga. Och att socialdemokratin bestämmer sig för hur ska välfärd och rättvisa ska formuleras för i dagens politiska verklighet. Det som sker i samhället just nu gör att människor känner sig både besvikna och svikna. Därför lägger sig många presumtiva s-väljare på "soffan" i stället för att aktivt säga att de stödjer socialdemokraterna i olika opinionsmätningar.

Men, trots allt, var väl årets första maj-tal runt om i Sverige och uppslutningen på mötena ett litet, men dock fall framåt. Men ännu lyser de riktigt stora och riktningsgivande linjetalen med sin frånvaro.

I skiftet oktober/november 2009 samlas de svenska socialdemokraterna till kongress och tio månader senare är det riksdagsval (sept. 2010). Så det börjar bli bråttom med att ge väljarna lite tydligare svar på den klassiska frågan: vad vilja socialdemokraterna?

Det är en nödvändighet om regeringsmakten ska kunna återtas i september 2010.

Här finns för övrigt lite inspiration att hämta från den klassiska Ernst Wigforss-broschyren "Har vi råd att arbeta?" från den framgångsrika s-valrörelsen 1932.: "Kan någonting vara rimligare än att söka utvägar för att skaffa arbete åt de arbetslösa? Kan någonting bättre svara mot hela samhällets intresse än att låta det allmänna sätta igång arbeten, då de enskilda företagarna instränker sin verksamhet och inte anser det lönande att anställda arbetskraft i samma utsträckning som förut?"

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home