Monday, May 18, 2009

De nya moderaterna avslöjar sig - och globaliseringsrådet eldar på med nyliberalt tankegods

Observerat och värderat:
De nya moderaterna avslöjar sig - och globaliseringsrådet eldar på med nyliberalt tankegods

"Vi är inga socialdemokrater i EU", lät moderaternas partisekreterare Per Schlingmann meddela härom dagen. Bra det - ett alldeles utmärkt klargörande.
Det är en konsumentupplysning som moderaterna gärna får upprepa vid fler tillfällen, istället för säga att man är det "nya arbetarepartiet" i svensk politik i sin iver att försöka framställa sig som bättre socialdemokrater än socialdemokraterna själva. Säga sig försvara kollektivavtalen på hemmaplan (Reinfeldt m fl) och motarbeta dem i EU via deras politiker (Gunnar Hökmark m fl) i Bryssel/Strasbourg.

Sanningen är ju att moderaterna i praktisk politik står långt ifrån s-märkta värderingar när man sänker skatten för rika och låter de sämst ställda betala kalaset. Precis som den gamla högern alltid gjort.

Noterade också en annan färsk sak av ungefär samma konsumentupplysande dignitet. Det handlar om det så kallade globaliseringsrådet. Ett råd som LO:s Wanja Lundby-Wedin och TCO:s Sture Nordh nu blivit inte så lite av gisslan i och borde lämna per omgående. Det är uppenbart att regeringens så kallade globaliseringsråd har vad man ledigt kan säga ett lite för "överaktivt" kansli.

Sålunda kunde kansliets ledning lördagen den 16 maj publicera ännu ett debattinlägg i en av storstadstidningarna (den mest malliga) som väl närmast dröp av nyliberalt tankegods. Bland annat fanns förslag om att slopa turordningsreglerna i LAS, slopad värnskatt m m, som KTH-professorn Pontus Braunerhjelm och hans kompisar framförde i g-rådets namn men uppenbarligen helt osanktionerat av hela rådet.. Nu sitter LO-Wanja och TCO-Sture (heder dock för att han kritiserat vad de nu föreslagit) bara där som gisslan. Hur många miljoner har den där lobbyaktiviteten inte kostat skattebetalarna - och vad får skattebetalarna ut av det? Nyliberalt tankegods av enklaste slag!

Denna borgerliga tankesmedja bekostad av skattebetalarna i utbildningsdepartementets regi har uppenbarligen mest som syfte att göra "sitt" för att om möjligt bidra till en just nu mindre sannolik, borgerlig valvinst hösten 2010. Signifikant nog ska den också ha avslutat sitt arbete just före riksdagsvalet 2010.

Någon borde begära ut papper om hur mycket den på pappret av Lars Leijonborg ledda Globaliseringsrådets verksamhet har kostat skattebetalarna! Snacka om sank costs, om att kasta ut pengar i sjön till ingen som helst nytta.

/Robert Björkenwall,robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home