Tuesday, February 17, 2009

Intressant PK-möte om makten och journalistiken

Intressant diskussion på publicistklubben, PK, den 16 februari i Sthlms kulturhus. Först hade de ett samtal mellan PK-ordföranden Ulrika Knutsson och Eva Franchell om henns bok om Anna Lindh ("Väninnan", en skaplig bok för övrigt).

Det Eva F. hade att om "det kalla klimatet" i den politiska miljön, om journalister etc var intressant bekräftande (för min del) och gick också hem bra bland publiken, trots att Ulrika K. ibland var lite omständig i sitt frågande.

Panelsamtalet efteråt - med Erik Figge Fichtelis,Inger Arenander från ekot,Ewa Stenberg från DN, Lena Mellin, AB m fl - gav också en del. Trist dock att åter få höra hur slimmade redaktionerna är också på stora drakar som DN etc.

Aftonbladet hade ex.vis för nåt tiotals år sedan hade 12 pers på samhällsredaktionen plus en stor grävande grupp. Och idag är det nästan tomt där (och färre köper tidningen), liksom att stora DN inte har en enda kvar av de 5 pers som ännu härom året fanns på DN:s grävargrupp.

Sorgligt, sorgligt. Vilka effekter får inte detta på kvaliteten i det offentliga samtalet när samtidigt partierna gått ner sig som de gjort. Också särklassigt största socialdemokraterna som väl numera har högst 100 000 medlemmar och ett allt tamare inre demokratiskt liv. Som så många andra. Bara de som redan har eller har förhoppningar om att få uppdrag går numera på politiska möten i de olika partierna. De andra som "bara" är intresserade av att diskutera politik går däremot inte längre på sådana möten.

En del bloggar väl i stället. Åter andra går väl på seminarier som arrangeras i livfulla ABF-huset i Sthlm, Framtidsfokus i Int. för Framtidsstudiers
regi och andra liknande arrangemang.

Mötet på PK om makten som kommer undan var ett av de bättre PK-mötena på länge; bättre än det förra PK-mötet om den usla ekonomi-journalistiken. Och mycket folk, fullt hus där högst uppe i kulturhusets plan 5 i Kulturhuset i Sthlm var det. Och tesen? - jo, makten kommer undan mer än tidigare så slimmande som redaktionerna numera är i de olika mediahusen. Och nu är nya varsel på gång över allt - med avtalspensioneringar av goda seniora journalister och rena uppsägningar.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home