Monday, February 09, 2009

Arbetslöshet värre än budgetunderskott

(Publicerad i bl a Gotlands tidningar 4/2, NSD 9/2-09 m fl)

LO-ekonomerna kräver åtgärder

De kommande två åren blir hårda för de breda löntagargrupperna. Sysselsättningen bedöms minska med 100.000 personer, skriver den fackliga centralorganisationen LO i en uppdaterad konjunkturrapport. BNP bedöms i år minska med 0,7 procent,
Organisationen kräver nya åtgärder av regeringen.

"Det är ett väldigt allvarligt läge, i ett historiskt perspektiv, i svensk ekonomi i dag. Varselnivåerna under hösten 2008 har varit på samma bog som under åren 1992-1993(alltså under den förra fastighets- och finanskrisen i Sverige)", skriver LO-ekonomerna.

LO-ekonomernas bedömning om att 100.000 jobb försvinner grundar sig dessutom på att regeringen ändå skjuter till 50 miljarder kronor i åtgärder för att stimulera arbetsmarknaden.

"Även om det sker så får vi ett sysselsättningsfall på 100.000 personer i år. Det råder inget tvivel om att det blir värre om vi inte får en bra finanspolitisk stimulans", säger chefsekonom Lena Westerlund, LO.

Hon vill att regeringen agerar med en mer expansiv inriktning i den ekonomiska politiken.

LO vill bland annat att fler industriföretag ska kunna få nödlån via Riksgälden och att stat och företag delar på kostnaderna för utbildning av personal för att undvika uppsägningar.

"Det har med det exceptionella läget i industrin att göra och är inte en lösning vi tycker ska vara permanent", säger Westerlund.

Med en situation i industrin som gått från "akut- till nödläge", finns det då några ljuspunkter?

"Ja, i Sverige har vi en penningpolitik som möter nedgången effektivt. Sedan har vi en arbetskraft som är väldigt välutbildad och kompetent", menar Westerlund.

LO ger Riksbanken godkänt för räntesänkningarna och spår en fortsatt sänkning av styrränta till 1 procent under våren 2009. Det är i stort i linje med vad bankernas chefsekonomer också spått den senaste tiden.

När det gäller minskningen i BNP är LO mindre negativt än exempelvis Konjunkturinstitutet eftersom man gör en annan bedömning av husprisutvecklingen.

Enligt LO planar prisfallet ut och stannar på en minskning på omkring 5 procent jämfört med 2008-års toppnivå.

En återhämtning för den ekonomiska tillväxten kommer under 2010, spår LO-ekonomerna.
BNP bedöms öka med 2,3 procent under 2010 samtidigt som arbetslösheten dock fortsätter stiga till 7, 8 procent i år och till 8,5 procent år 2010.

"Jag tycker regeringen är överdrivet rädd för budgetunderskott, man borde vara mer rädd för arbetslösheten", säger Lena Westerlund i LO.

Låter högst rimligt, eller hur?

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home