Monday, February 23, 2009

Blir de Saab-anställda utan jobb så får de gå på norra europas sämsta a-kassa

Observerat:

Risken för Saabanställda - och andra - som kan bli arbetslösa kommer vid sämsta tänkbara tidpunkt. Både med tanke på läget på arbetsmarknaden och med tanke på det usla trygghetssystem som numera råder i vårt land för dem som blir utan jobb.

Skulle en Saabarbetare med 25 000 i månadslön vid en nedläggning av fabriken i Trollhättan bli utan jobb skulle han eller hon under de 200 första dag­arna efter uppsägning få knappt 15 000 i ersättning från a-kassan. Ett hushåll med två Saabarbetare skulle alltså kunna förlora 20 000 kronor i månaden. Efter 200 dagar krymper ersättningen till 65 procent av månadslönen, då blir läget riktigt kritisk.

Men det räcker inte med detta. En arbetslös Saabarbetare som får 15.001 kronor i månaden betalar dessutom också 839 kronor mer i skatt per månad jämfört med samma inkomst som lön. Snacka om att en möjlig konkurs för Saab i Trollhättan skulle slå hårt mot den enskilde mångdubbelt illa.

Det är inte General Motors som har försämrat arbetslöshetskassa till norra Europas sämsta, det är en effekt av regeringen Reinfeldts medvetna politik.

När svenska folket nu, liksom mediarapporteringen, diskuterar Saabs framtid så är det inte bara fordonstillverkningens överlevnad i Sverige som avses utan de 4 000 löntagare som direkt - och därtill ytterligare flera tusentals underleverantörsjobb samt försämringar i Trollhättans kommunala ekonomi - skulle drabbas om produktionen avvecklas i Trollhättan.

Det är många som i ett sådant hotande läge tvingas försöka överleva på norra Europas sämsta a-kassa i ett läge när jobbkrisen redan är svårt och vi rätt snart kan vara i situation med 9-10 procent av arbetskaften i öppen arbetslöshet.

Snacka om usel tajming att just då stå inför hotet att bli arbetslös med en rekordusel a-kassa och ha en regering som föredrar att sitta med armarna i kors.

/Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com;
http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home