Friday, October 10, 2008

Ledare behöver några uppriktiga seniora rådgivare som bollplank

Apropå att den senaste tidens turbulens och ett och annat misstag som begåtts av Sahlin (det illa förankrade s-mp-samarbetet, EU-fördraget och Laval), LO-Wanja (EU-fördraget, LO-kongressen och Laval) etc. så tror jag att ledare av deras sort - liksom Sture Nordh och vissa andra - borde omge sig med några "handplockade seniora rådgivare" av en uppriktig sort som de träffade några gånger ibland som motvikt till alla "juniorer" och mindre erfarna i ekonomisk och facklig-politisk historia/strategi.

Att alltid börja med ett "blankt blad" och nya, ung/halvunga staber av rådgivare utan erfarenhetstrådar bakåt och "långa perspektiv" brukar visa sig särskilt förödande vid kriser och när saker och till tenderar att gå fort men fel.

Jag tror det skulle vara nyttigt att reflektera lite över detta i många ledningssammanhang. Det skulle, tror jag, räcka långt med att de tog en lunch eller eftermiddagsfika någon gång då och då och fick lite "input" och reaktioner på vad de gör som ledare. Och ha lite folk som ser med "andra ögon" på saker och ting.

Kvaliteten på olika beslut och dess lanseringar skulle bli bättre då. Och misstagen något färre (gäller särskilt sånt som brukar gå i "cykler"). Är nog inte heller till nackdel vid analysen av "läget" och vad som behöver/kan göras. Monokultur är aldrig helt lyckat i något beslutssammanhang. Och PR-nisseriet och det inte sällan lite för översmarta taktikerandet behöver få motvikter!

I det perspektivet är det klokt av TCO att ta in seniora chefsekonomen Roland Spånt på deltid just nu. Det är rätt tänkt!

Robert Björkenwall(070-578 61 95); robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home