Saturday, September 20, 2008

Firma Borg & Reinfeldts skatteorättvisa måste bort

(Publicerad i bl a Gotlands tidningar 25/9 m fl)

Häromdagen stod statsminister Reinfeldt i riksdagen och påstod att de låg- och mellanavlönade gynnas mest av de nya skattesänkningarna.

I praktiken - vid en närmare granskning - visar det sig, föga överraskande vara en stor fet lögn. En lögn som inte blir sannare för att den upprepas om och om igen. En beräkning har gjorts av Ikanobankens familjeekonom Ann-Sofie Magnusson och bygger på Skatteverkets modell och en kommunalskatt på 31,44 kronor. Det har skett på uppdrag av kvällsdraken Expressen som över två sidor kallar Reinfeldts propagandanummer för "Skattebluffen".
En normalinkomstagare med 18 000 kr i månaden får 241 kronor i skattesänkning, medan en bättre avlönad med 26 000 kr i lön får 323 kronor i sänkt skatt. Går man litet högre upp till 30 000 kr så blir den totala skattesänkningen 642 kr och ännu högre upp i inkomst blir det en tusenlapp mera i månaden. Det beror på att regeringen utan att basunera ut det har höjt gränsen för vilka som ska betala statlig skatt. Det betyder att alla som tjänar över 28 400 kr utöver jobbskatteavdraget får över 300 kr mer. Sedan ökar det till tusenlappen mindre i skatt vid ännu bättre inkomster som 31 700 kr.

Höginkomsttagare får däremot fyra gånger mer än normalinkomsttagaren. Varför denna gränslösa generositet mot dem som redan har det allra bäst i Sverige? Räcker det inte med borttagen förmögenhetsskatt och tiotusentals kronor mindre i fastighetskatt? En vanlig pensionär får bara 68 kronor, dvs runt unka tre kronor om dagen.

Men inte heller socialdemokraterna har hittills förmått samla ihop sig till ett oppositionsalternativ värd namnet för att skapa ett jämlikt skatteuttag.

Partiet har varit emot jobbavdraget men har därefter successivt accepterat en stor del av det. 2 000 kronor som kompensation till de äldre i sänkt skatt var allt man ansåg sig vilja eller kunna föreslå så sent som i somras. Det är för svagt.

Det var tyvärr bara ett litet plåster på såret - men ovärdigt ett parti med ambition att skapa jämlikhet och trygghet.

Visserligen sade socialdemokraternas Mona Sahlin i Ekots lördagsintervju för en tid sedan att partiet rent principiellt ansåg att pensioner borde betraktas som uppskjuten lön och beskattas därefter.

Men när hon sedan stod i talarstolen fredagen den 19 september på PRO:s kongress infriades ingalunda förväntningarna. Tvärtom föll de platt till marken när Sahlin inte vågade gå längre än en utlovad skattelättnad på "minst 2 500 kronor" om året. Alltså en unka 500-lapp mer än löftet från i våras.

Det håller inte om valet ska vinnas i september 2010.

Må sedan vara att det kan ses en som ett första steg mot en jämlik beskattning men jämfört med tidigare är det bara marginellt bättre. Inte mer.

Beskedet är alls icke tillfredsställande - utan rent av fegt. "Pensionärsskatten" måste bort och rättvisan visavi pensionärskollektivet måste bli verklighet under kommande mandatperiod. Annars lär nog S inte vinna något val - trots att alliansregeringen nu lagt upp bollen på straffpunkten.

Anser
Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home