Friday, September 19, 2008

Om vinnare och dåliga förlorare i politiken

Kommunalpolitisk nystart för S i Kiruna

Socialdemokraterna i Kiruna inleder nu fr o m mitten av september 2008 åter ett kommunalpolitiskt samarbete med värsta rivalen Kirunapartiet. Därmed är den omstridde Lars Törnman tillbaka i det socialdemokratiska ”fadershuset”. Och inför nästa val hösten 2010 är tanken att de två s-partierna åter ska bli ett socialdemokratiskt parti i kommunalpolitiken i Kiruna.

När Kirunapartiet, Kip, hade sin omröstning i tisdags röstade samtliga 28 närvarande ja till samarbetet. Mer tveksamt var det hos Kirunas socialdemokrater: 55 ja och 34 nej.

Som synes har inte riktigt allt gammalt groll och personpolitiskt tjafs ännu helt utvädrat, vilket kan bli en belastning för ett ingalunda helt smärtfritt men nödvändigt politiskt samarbete. Förhoppningsvis inser även de tveksamma inom s att det här är bästa lösningen både för Kiruna, den kommande, gigantiskt stora stadscentrumflytten och för socialdemokraternas utsikter i kommande val.

Det var 1994 som Lars Törnman hoppade av från socialdemokraterna och bildade ”missnöjespartiet” Kirunapartiet.Jo, jag minns själv hur tydligt det var att det skulle gå så när jag var på arbetsplatsmöten i Jägarskolan, på posten, lokstallarna vid järnvägen och pratade med folk på stan. Törnmans utbrytarparti var på väg in med dunder och bra. Och seglade också in i det vackra stadshuset och tog makten från den dåvarande socialdemokratiska kommunledningen.Vid senaste valet 2006 tappade Kip tre mandat och har nu elva. Socialdemokraterna har 16 och de två partierna för nu tillsammans 27 av 45 mandat i fullmäktige. Alltså en klar majoritet.

Viss irritation märks redan från vänsterpartiet, som har fem mandat i Kiruna och har tillsammans med Kip och centern utgjort oppositionsblocket i stadshuset.

I det nu påbörjade, majoritetsstyrande samarbetet i stadshuset med socialdemokraterna har Kip också gått med på att inför valet 2010 upphöra som eget parti.

Kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) säger i en kommentar att hans förhoppning är att Kiruna nu kan hävda sig bättre inom sjukvårdspolitiken och i det kommande regionsamarbetet.

Kiruna har de två första åren i denna manadperiod (sept. 2006 - sept. 2008) styrts av en ”regnbågskoalition" över blockgränserna. Kip, v och c har stått utanför.

Hans Swedell (m), hittillsvarande vice ordförande i kommunstyrelsen, antyder i en sur kommentar att det är den i gruvstaden opinionsstarka fackliga Gruvtolvan inom IF Metall som tryckt på och de facto, menar han, bestämt hur Kiruna nu ska styras.

I rikspolitiken beskylldes som bekant socialdemokraterna från vissa håll för att vara dåliga förlorare efter förlusten i riksdagsvalet 2006. Från Kiruna kan vi redan nu ana hur tongångarna kan komma att bli vid en borgerlig, i nuläget högst trolig förlust i september 2 010. Ska man också då vara dålig förlorade och skylla på att facket vann valet åt socialdemokraterna?

Robert Björkenwall ; robert.bjorken@telia.com ; http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home