Friday, June 06, 2008

Ungt stjärnskott ny finsk sosseledare

Analyserat och värderat:
Unga stjärnskottet Jutta Urpilainen tog hem spelet om finska s-ordförandeskapet

32-åriga riksdagsledamoten Jutta Urpilainen från Karleby utanför Vasa i Österbotten vann fredagen den 6 juni kampen om partiordförandeskapet i finska socialdemokraterna, SDP. Hon en andra och avgörande valomgång besegrade hon med tämligen klara siffror partiveteranen, ex-utrikesministern m m Erkki Tuomioja och blir nu de finska sossarnas första kvinnliga partiledare någonsin.
- Vi har stigit in i en ny era. SDP är en modig rörelse, som vågar se framåt, sade en jublande glad Jutta Urpilainen i sitt tacktal till partikongressen i Tavastehus (Hämeenlinna) lite söder om Tammerfors.

I sitt tacktal efter valet sade hon vidare:
- Vi ska bli ett värdeparti, som samlar finländarna oberoende av kön, ålder och samhällsställning. Detta sedan hon med 218 röster mot 132 för Erkki Tuomioja vunnit kampen om partiledarskapet i SDP.

Att röstövervikten för unga Jutta Urpilainen till slut blev så klar berodde bland annat på att även tunga fackliga SDP-företrädare och i kombination med många tongivande partiföreträdare som nu avgångna partiledaren och ex-finansministern Eero Heinäluoma, f d statsministern och SDP-ledaren Paavo Lipponen och andra partiets mittfåra och högerflygel alla talat för ett generationsskifte och att satsa på den politiskt relativt oprövade, rätt färska riksdagsledamoten och före detta läraren Jutta Urpilainen framför det rutinerade f d statsrådet och ideologiskt mera vänsterinriktade Erkki Tuomioja, av somliga ansedd som för "intellektuell" för att vara partiledare för SDP.

Nu återstår att se om den någon chansartade satsningen på unga Jutta Urpilainen, helt utan statsrådserfarenhet, visar sig vara ett lyckokast eller ett alltför vågat generationsskifte - inför kommande första prövning i hösten kommunval för ett finskt socialdemokratiskt parti som nu försöker ta sig upp ur en opinionsmässig vågdal. Och åter börja samla åtminstone runt 25 procent, helst ännu någon procentenhet mer, i väljarstöd som krävs att de finska sossarna åter ska ha utsikter att komman i regeringsställning igen efter nästa riksdagsval. Möjligen ett förtida sådant om den helborgerliga, centerledda Vanhanen-regeringen nu skulle komma att falla på valfinansieringshärvan ( näringslivspengar till ledande c-kandidater) som även allvarligt skadat förtroendet för statsminister Vanhanen (c) personligen.

När är det upp till nyvalda Jutta Urpilainen och den nya SDP-ledningen att visa att man verkligen förmår locka tillbaka tidigare förlorade SDP-väljare och åter börja göra centerpartiet rangen stridig om att vara Finlands största parti. Och därmed den som naturligen ges uppdraget att bilda Finlands nästa koalitionsregering.

Misslyckas Jutta Urpilainen däremot med den uppgiften - med början redan i höstens kommunval - så finns risken att hon blir en ny "Gucci-Helle". Alltså en kopia av den tämligen misslyckade och i skarpt läge tämligen oprövade, kvinnliga danska s-partiledaren Helle Thorning-Schmidt, som trots flera försök aldrig lyckats vinna några val och nu t o m är omsrpungen av Socialistisk Folkeparti (med populära Villy Søvndal) som Danmarks största oppositionsparti. Under hennes klena och väl chansartade partiledarskap har de danska socialdemokraternas kräftgång blivit allt djupare.

Möjligen är färska Jutta Urpilainen i finska SDP av bastantare virke och undviker i så fall att bli en ny och misslyckad "Gucci-Helle"-kopia som fortsätter att harva med allt uslare siffror i den politiska öknen. Endast tiden kan utvisa om de finska socialdemokraterna nu gjorde rätt som satsade på den unga, lite oprövade Jutta Urpilainen framför det politiska fullblodsproffset Erkki Tuomioja.

Det först testet kommer redan nu i höstens finska kommunval.

Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home