Thursday, June 05, 2008

Barack Obama - med god chans att nu också bli president i USA

Observerat och värderat:
Det blev Barack Obama - och nu har han en god chans att bli USA:s nästa president

För första gången kommer USA att få en svart kandidat i ett presidentval sedan Barack Obama säkrade segern över Hillary Clinton och nådde ett ointagligt försprång. Men hon vägrade ändå att erkänna sig besegrad. Dröjde med beskedet i ett enkelt pressmeddelande till dagen efter och har först om några dagar utlovat en presskonferens där Hillary Clinton officiellt ska meddela världen att hon nu stödjer Barack Obama som demokraternas presidentkandidat i det "riktiga" mot republikanen John McCain i presidenvalet den 4 november.

Stämningen av förändring - Change - i den amerikanska väljarkåren bar fram Barack Obama till segern i det demokratiska lägret och har nu gjort att även John McCain anpassat sig och har nu flitigt börjat använda ordet förändring (change) i sin egen valkampanj, och när han nu vill utmana Barack Obama på tio valdueller runt om i USA för att åter ta sig in i medias strålkastarljus.

Hillary Clinton visar sig däremot, i nederlagets stund, vara en dålig förlorare. Dels genom sin senfärdighet med att erkänna sig besegrad, dels genom att hon ännu i nederlagets stund försöker bortförklara sin förlust genom att hänvisa till att hon har fått fler röster än han. Och då helt nonchalera att det faktiskt alltid är antalet delegatröster på partikonventet som räknas. Ingenting annat - och där har Barack Obama vunnit med viss marginal. Obama visade sig - när det kom till kritan - vara en skickligare kampanjstrateg än Hillary Clinton. Hon tog för mycket för givet och underskattade grovt hans framgångar i primärvalscirkusens inledningsfas. Samma underskattning visade hon och hennes kampanjstab i behovet av att bygga upp en stark lokal gräsrotsorganisation och att samla in kampanjpengar från många och små bidragsgivare. Något som Barack Obama-lägret däremot aldrig slarvade med.

Hillary Clinton fick därtill också svårt att i längden matcha Barack Obamas lysande talekonst och hans karismatiska utstrålning - med krav på förnyelse och förändring. Obama stod för något nytt och spännande - det som USA längtar efter nu efter de trötta och dystra Bush-åren -, medan Hillary Clinton för mycket kom att förknippas med det gamla och lite trötta etablissemanget i det demokratiska partiet i USA.

Därför är det nu över för hennes del, därest hon nu inte - vilket somliga spekulerar i - skulle bli vice president på samma valsedel som Barack Obama. Men hur troligt är då detta? Mindre troligt. Det finns många skäl för Barack Obama-lägret att inte vilja ha två Clintons springande i Vita huset, en vice president och en före detta president (Bill Clinton). Hillary Clintons "oförmåga" och "dålig förlorar"-attityd visavi Barack Obama är en annan orsak till varför det är mer än tveksamt om hon verkligen kommer att erbjudas att bli vice president. Må sedan vara att det finns historiska exempel som bland annat John F Kennedy som i början av 1960-talet tog sin antagonist från Texas, Lyndon B. Johnson som vice på samma valsedel och sedan vidare in i Vita huset.

Så det skulle nog förvåna om det blev Hillary Clinton som vice på samma valsedel som Barack Obama. Trots allt. Men också det det nära nog osannolika kan ju ibland ändå inträffa. Så vi får väl se hur det går till slut.

Hur som helst får nog tidsandan och det politiska uppbrotts- och förändringsklimatet i USA sägas tala för att Barack Obama under alla omständigheter har en mycket god chans att till slut även besegra den erfarna Arizona-senatorn, snart 72-åriga, John McCain i det avgörande presidentracet den 4 november. Och därmed se till att det blir en demokrat, efter åtta dystra år med republikanen George Walker Bush, i Vita huset fr o m 2009.

Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home