Friday, February 29, 2008

Uppdrag Granskning, papperslösa och Littorin

Observerat:

Uppdrag Gransknings viktiga granskning och löftena från Littorin

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin i Sverige utlovade i SVT:s oftast alldeles utmärkta "Uppdrag Granskning" - med passionerade granskaren Janne Josefsson i spetsen - nu skärpt lagstiftning mot företag som utnyttjar illegala, papperslösa invandrare. Han förklarade sig också vara positiv till den nu i vår avgående avtalssekreteraren Erland Olauson i LO:s krav att de som utnyttjats av cyniska arbetsgivare också ska få ut mellanskillnaden mellan de usla löner de faktiskt betalats med och vad motsvarande arbeten enligt kollektivavtal skulle ha gett. Låter alldeles utmärkt. Och inte en dag för tidigt.

Det finns dock skäl att nogsamt följa med vilken prioritet den kollektivavtalspositiva arbetsmarknadsministern "Totto" Littorin nu kommer att gå från ord till handling. Ett löfte får inte bara bli till läpparnas bekännelse för att dämpa den allmänna ilskan över detta slavliknande geschäft som Uppdrag Granskning på nytt har avslöjat.

Mindre bra eller snarare direkt dåligt är att samme Littorin däremot inte tänker om också när det gäller neddragningarna på Arbetsmiljöverket och deras viktiga inspektionsverksamhet. För hur ska dessa gnidna och cyniska skumraskföretag upptäckas om arbetsmiljöinspektörerna samtidigt bara blir allt färre?

Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home