Wednesday, February 13, 2008

Barack Obama har momentum men Hillary Clinton kvar i racet

Observerat och noterat:
Obama seglar vidare mot Texas och Ohio i en allt mäktigare framgångsvåg - men Hillary Clinton har inte gett upp

Obama vann större segrar än väntat i de tre primärvalen 12 februari. I Washington D.C. vannn han över Hillary med 75 procent mot 24 procent. I Maryland hade han runt 61 procent mot 35 procent och i Virginia blev det 64 procent mot 53 procent.

- I natt är vi på väg. Men vi vet att vi har långt kvar att gå, sade Obama till jublande anhängare natten mot den 13 februari.

Av vallokalundersöningar att döma har nu Barack Obama också lyckats bra med att når över köns- och rasgränserna. Han vinner inte bara, som tidigare, bland svarta och unga utan också allt mer i Hillary Clintons väljarbas bland kvinnorna.

- Obama skar in i Clintons väljarbas, sade t ex en kommentator i amerikanska TV-kanalen CNN natten mot den 13 februari.

I bakgrunden fanns Obamas fem raka segrar i helgen 9-10 februari, flera med jordsskredssiffror. Det är han som nu har farten uppe och nu har tagit initiativet. Han har vad man i USA kallar för momentum nu i racet mellan honom och Hillary Clinton.

Därmed inte sagt att racet är över, ingalunda så. Hillary Clinton for direkt efter valnederlaget i de tre delstaterna till El Paso, Texas. Hon satsar nu allt på att återta initiativet i primärvalen i de två stora delstaterna Texas och Ohio den 4 mars. Professionellt optimistiskt konstaterade hon:

- Vi ska svepa över Texas de närmaste tre veckorna, sa hon natten mot den 13 februari på ett valmöte i El Paso i Texas.

Skulle Barack Obama lyckas vinna också i Ohio och vinna eller göra ett jämnt lopp i Texas lär hans chanser att ta hem demokraternas presidentnominering i Denver i slutat av augusti vara mycket goda. Men åtminstone över 4 mars och kanske in i april eller längre än så kommer kampen mellan Barack Obama och Hillary Clinton att vara fortsatt stenhård och en redan rekorddyr valkampanj - har kostat vardera kandidaten runt 85 milj. dollar (545 milj. sv. kr) hittills.

Enbart annonseringen i Texas inför primärvalet där lär gå loss på runt sju miljoner kronor – i veckan - för Hillary Clinton. Lägg så till detta tusentals frivilliga valarbetare som knackar dörr, ringer och delar ut valpropaganda. Så redan nu står det klart - oavsett vem som än vinner demokraternas nominering i augusti - att den här primärvalrörelsen kommer att bli den dyraste någonsin i demokraternas historia.

Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com);http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home