Thursday, February 21, 2008

Obama med elva raka vinster seglar vidare mot en trolig nomineringsseger

Analyserat och värderat:
Barack Obama seglar vidare efter elva raka och har nu chansen att även vinna Texas och ta hem hela nomineringen

Barack Obama vann åter två nya val i demokraternas primärvalsrunda tämligen överlägset nu senast i delstaterna Hawaii och Wisconsin. Därmed så har han nu sopat hem elva delstatsval på raken och dragit ifrån den tidigare favoriten Hillary Clinton. Så nu är det inte längre ens givet att hon förmår vinna i konservativt röstande Texas (med stor "latinoväljarkår") eller i traditionella vågmästardelstaten Ohio med stor jordbruksbefolkning men också många industriarbetare som länge ansetts "vikta" för Clintonlägret. Kanske klarar hon hem Ohio den 4 mars men i Texas väger det redan nu tämligen jämnt. Och med vind i seglen för karismatiska Barack Obama vinns chansen att han kan klara viktiga med många delegater den 4 mars och möjligen förlora knappt i Ohio.

Blir det så, så ökar Obamas försprång ytterligare i antal delegater inför demokraternas avgörande på partikonventet i slutet av augusti. Nyckelfrågan då blir: när ger senator Hillary Clinton upp och säger att det är Obama som demokratiska partiet vill ha som presidentkanidat i novemberavgörandet mot republikanernas John McCain. Blir det i mars eller dröjer det till april innan Clintonlägret ger upp kampen om nomineringen? En nominering som de länge såg ut att ha som i en liten ask; bara behövde går några primärvalsrundor först. Sedan skulle allt vara nära nog klart redan efter "supertisdagens" 22 samtidiga primärval den 5 februari. Men så blev det inte. I stället gled initiativet över till Obama, gradvis men allt tydligare.

Både Obama och Hillary hade lämnat den nordliga delstaten Wisconsin redan innan valresultatet var klart. Obama med en klar känsla av att han nog vunnit där, vilket han också sedan visade sig ha gjort tämligen klart. Där som i Hawaii.

Den segervindssurfande Barack Obama drog vidare till "rymdstaden" Houston i Texas, Hillary Clinton till Youngstown i Ohio. 20 000 människor hade samlats i den väldiga idrottshallen i Houston där Obama talade. De amerikanska TV-bolagen sände och rankade i praktiekn Obamas och Clintons tal. Hon började talade först på sin kant i "vippedelstaten" Ohio och låtsades inte ens om att hon förlorat i Wisconsin och Hawaii. När så Obama tog till orda bröt TV-bolagen helt enkelt sändningen från hennes valmöte och flyttade över till hans - i Houstons väldiga idrottshall. Och visade med den åtgärden vilket tal som de ansåg vara det nyhetsmässigt riktigt viktiga nu. Alltså Barack Obamas, inte Hillary Clintons.

- Vi ska skriva ett nytt kapitel i Amerikas historia, sade Obama i sitt tal.

Åhörarna i lokalen började spontant ropa: "Ja, vi kan. Ja, vi kan. Ja, vi kan."

Vinnaren med elva raka valvinster och segervinden i ryggen har publiken i sitt grepp. Håller på nytt ett känslomässigt starkt anförande som fångar och rycker med folk. Men numera blir hans tal också allt längre och innehåller allt med av substans och besked om olika sakfrågor om ekonomin, sjukvården (48 milj. saknar sjukvårdsförsäkring i USA), Bushårens misslyckanden, angrepp mot republikanernas John McCain och annat liknande. Ännu ett tecken på att han känner att det bär och att han har greppet om vem som ska bli demokraternas presidentkandiat på partikonventet i Denver i Colorado i slutet av augusti.

Visst, det är ingalunda över än. Men nog ser den unge Illinois-senatorn Barack Obama allt mera som en vinnare i racet mot den tidigare men ännu inte uträknade favoritet Hillary Clinton, senatorn från delstaten New York. Vinner hon inte både Texas och Ohio någorlunda klart kan det vara över för hennes del tämligen snart.

Att det däremot blir Arizona-senatorn, 71-årige John McCain som blir motståndaren för demokraternas Barack Obama eller möjligen Hillary Clinton i den avgörande valomgången i november står klart redan nu. Utgången i det racet är inte alls givet, men också där visar mätningar att Barack Obama har en större chans än Hillary Clinton att vinna kampen mot vem som ska bli USA:s nästa president efter åtta katastrofala år med republikanen George Walket Bush från Texas.

Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com);http://rbjorkenwall.blogspot.com/
2008-02-21

PS. USA har jämfört med Norden och dess höga valdeltagande helt andra politiska traditioner och med bara 55-max 60 % som verkligen röstar. En amerikansk president har ju nästan aldrig mer än 25- max 30 % av am. väljarkåren bakom sitt val, reellt sett.

Den som vinner "over there" gör det alltid genom att vinna både sitt eget parti och minst 10-15 % "oberoende" väljare. Just det senare klarar Obama av men inte riktigt Hillary Clinton. Därför är oddsen allt klarare för Obama och mot Clinton. Detta utöver då att man inte vill ha varken en Bush till eller en Clinton till i Vita huset på ett tag nu. Man vill ha förändring; change. Förklarar varför Obama surfar vidare med nu elva raka delstatsvinster.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home