Wednesday, February 13, 2008

Spännade finskt s-partiledarval och ett parti i behov av nytändning

Observerat och värderat:
Tuomioja och Filatov - två av de hetaste namnen i finska s-partiledarvalet

Den tidigare mångårige utrikesministern Erkki Tuomioja och f d arbetsmarknadsministern Tarja Filatov är finska socialdemokraternas, SDP:s, partifullmäktiges favoriter då socialdemokraterna väljer ordförande på partikongressen i juni i Hämeenlinna. Det här framgår av en enkät som finska Rundradions nyheter genomfört bland medlemmarna i SDP:s partifullmäktige.

I enkäten frågade man 51 av de totalt 61 SDP-fullmäktigeledamöterna vem som vore den bästa kandidaten för ordförandeposten. Tuomioja nämndes i 11 svar och Filatov i 10. Dessutom fick Jutta Urpilainen, ingår i SDP-riksdagsgruppsledningen, sex omnämnanden, Maria Guzenina-Richardson fem och Mia-Petra Kumpulainen-Natri fyra omnämnanden.

Ströröster höjdes även för Tuula Haatainen, Mikko Mäenpää, Johannes Koskinen, Riitta Myller och Lasse Lehtinen. Det tidigare statsrådet Tuula Haatainen sade dock till finska TT, FNB, måndagen den 11 februari att hon inte ställer upp som kandidat i ordförandevalet.

Nästan 40 procent av de tillfrågade fullmäktigeledamöterna ville dock inte nämna någon kandidat. Rundradion frågade också samtidigt om de finska socialdemokraterna borde hålla en rådgivande medlemsomröstning i ordförandefrågan, ett krav som en av huvudkandidaterna, Erkki Tuomioja, tidigare drivit. Också innan nuvarande, inte helt lyckade sdp-ordföranden Eero Heinäluoma på partifullmäktiges möte i Åbo 9-10 februari lite överraskande förklarade sig inte längre var kandidat som fortsatt sdp-partiordförande på kongressen i juni. På finska Rundradions enkät svarade 45 procent svarade ja medan 55 procent av fullmäktigeledamöterna antingen svarade nej eller hade reservationer mot en medlemsomröstning.

Efter valnederlaget i det finska riksdagsvalet i mars 2007 var det inte helt överraskande att partiledaren Eero Heinäluoma - osäker som han var om stödet på kommande partikongress i juni - tog konsekvenserna av valnederlaget och valde att meddela sin avgång på partifullmäktiges möte i Åbo. Utöver debatt om valnederlaget, en valplattform inför kommande kommunval och val av ny partiordförande ska de finska socialdemokraterna också välja ny partisekreterare eftersom också nuvarande partisekreterare Maarit Felt-Ranta av hälsoskäl tidigare meddelat att hon avgår från sin post.

Genom byte av såväl partiordförande som partisekreterare tar SDP ny sats för en offensiv inför kommande finska kommunval i höst. Sannolikt då med antingen Erkki Tuomioja eller antingen Tarja Filatov eller unga stjärnskottet Jutta Urpilainen som ny partiledare för de finska socialdemokraterna.

Chanserna är rimligen långt mindre för Maria Guzenina-Richardson eller Mia-Petra Kumpulainen-Natri.


När jag pratade med Erkki Tuomioja i Stockholm häromdagen - i samband med en presentation av hans Finlandia-prisade och mycket läsvärda "Ett stänk av rött" (Leopard förlag) - så var Tuomioja förhoppningsfull men fåordig om det kommande partiledarvalet. Lite lakoniskt konstaterade han att det finns bortåt dussinet kandidater. Men "flertalet är inte några riktiga kandidater, men ett par tre blir nog seriösa", sade Erkki Tuomioja. Själv en av de två eller tre som rimligen har allra störst chans att också bli vald som ny partiordförande för de finska socialdemkraterna, i stort behov av en nytändning efter valnederlaget i mars 2007.

Möjligen kan Erkki Tuomioja falla på mållinjen och förlora knappt mot en kvinnlig motkandidat (Filatov eller unga Urpilainen) bl a därför att somliga i finska fackföreningsrörelsen tycker att han är "för intellektuell". Och visst, det är man ju om man som Erkki är pol. doktor och skriver böcker som vinner Finlandia-priset i fackboksklassen. Men ska det vara ett avgörande hinder för en person som fortsatt är en av Finlands mest belästa, stimulerande och spännande politiker - och med fortsatt patos för den nordiska välfärdsmodellen i "kvartalskapitalismens korttänkande era"!?

För egen del tror jag att nordisk socialdemokrati och arbetarrörelse skulle må bra av en sån som Erkki Tuomioja i kretsen av nordiska sossepartiledare.

Robert Björkenwall; robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home