Monday, February 11, 2008

Valnederlaget 2007 leder till finskt s-partiledarbyte

Observerat:
Kommande finska s-kongress i juni väljar såväl ny partiordförande som ny partisekreterare efter valnederlaget 2007

De finska socialdemokraternas, Sdp:s, ordförande Eero Heinäluoma kandiderar inte för en andra ordförandeperiod. På det här sättet vill han ta sitt ansvar för valnederlaget. Beslutet överraskade dock en del av det socialdemokraternas partifolk, som sammanträdde i Åbo i helgen 9-10 februari. Besked om hur han skulle göra har partifolket gått och väntat på ett tag nu, så det låg i luften att något slags besked skulle komma på sammanträdet i Åbo/Turku. Inte minst med tanke på den kommande finska sdp-kongressen i juni och den diskussion som där är att vänta om partiets valnederlag i senaste riksdagsvalet i mars 2007

Heinäluoma kommenterade det hela med att beslutet inte var självklart eller enkelt. Han hoppades att ordförandebytet sänder partiets anhängare ett klart budskap om att sdp tar responsen efter riksdagsvalet på allvar.

Före beskedet sade Heinäluoma att han har både vilja och glöd för ordförandeuppdraget. Han sade också att han trivts som ordförande. Först i slutet av sitt tal kom han med nyhetsbomben.

- Uppgifter och människor byts men ideologin lever och rörelsen består, betonade han efter sitt besked.

Riksdagsledamot Erkki Tuomioja, f d mångårig utrikesminister, meddelade på söndagen att hans kandidatur för ordförandeposten i sdp står fast. Tuomioja sade att han inte tänkt sig som en motkandidat till någon specifik kandidat.

Tuomioja förbereder sig nu på ordförandevalet där läget plötsligt är ett helt annat än hittills.

- Det är svårt att säga hurdant valet blir. Det gäller att förbereda sig på allt, sade Tuomioja.

Sannolikt kommer ytterligare någon - efter Heinäluomas avgångsbesked - tongivande sdp-politiker såsom förra arbetsmarknadsminister Tarja Filatov och kanske ytterligare någon nu avisera att de kandiderar vid sidan av Erkki Tuomioja. Det är därför en öppen fråga om vem som blir ny partiordförande för de finska socialdemokraterna, sdp, efter avgående Eero Heinäluoma. Men visst har Tuomiojas chanser nu ökat att han blir sdp:s nya partiordförande.

Samtidigt kommer också kongressen att behöva välja en ny partisekreterare efter Maarit Felt-Ranta som redan tidigare meddelat att hon avgår av "personliga skäl" (bl a hälsoskäl). Vem som tar över efter henne är en helt öppen fråga i nuläget. Ingen given finns.

Robert Björkenwall;(robert.bjorken@telia.com);http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home