Vill vi tillbaka till 1800-talet?
Tillbaka till 1800-talet - vill vi ha det så?
Två nationalekonomer (Roine och Waldenström) vid Institutet för näringslivsforskning har gjort en djupdykning i den svenska förmögenheten och kommit upp med rätt skakade och än tyvärr inte helt överraskande fakta. Deras forskarstudie visar nämligen att den rikaste procenten svenskar är dubbelt rikare än vad man tidigare trott. Troende baserat på något så förtroendegivande som statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB.
Nationalekonomerna kan visa att denna enda rikaste procent av befolkningen äger, inte 19 procent utan, närmare 40 procent av Sveriges totala förmögenhet, dvs en total förmögenhetsmassa på ofantliga 2 700 (två tusen sjuhundra) miljarder kr. En så ojämn förmögenhetsfördelning når inte ens USA upp till. Knappast något att känna stolthet över. Sverige är numera ett ännu ojämnlikare klassamhälle än det utpräglade klassamhället USA - med alla deras astronomiskt rika och arbetande fattiga.
SCB:s rapporter om de rika bygger som bekant på statistik och uppgifter från Skatteverket. Men där finns en betydande underskattning eftersom Skatteverket bara fångar in vad de förmögna själva vill att Skatteverket ska se. Och det är i praktiken långt ifrån allt. De två forskarna nu har tagit ytterligae ett par steg och plussat på pengar som svenskar uppskattningsvis flyttar utomlands och svenskar som gör sällskap med sina pengar och flyttar utomlands.
Under 1900-talet och fram till skiftet mellan 1970 och 1980 skedde en stor utjämning av förmögenheten bland befolkningen. Sedan kom en vändning som både borgerliga och socialdemokratiska regeringar drivit på. Med Reinfeldt-alliansens politik närmare vi oss 1800-talets mycket ojämlika samhälle med raketfart.
De välbeställda gör klipp på klipp. Arvs- och gåvoskatten är avskaffad, så och förmögenhetsskatten och nu även huvuddelen av fastighetsskatten för dem med dyra villor i fashionabla Vellinge, Danderyd eller Reinfeldts eget Täby. Däremot inte så för boende i ett enkelt hus i Rute, Robertsfors eller småländska Ruda. Samtidigt har "generösa" Reinfeldt-alliansen nu också utfärdat en amnesti för skatteflyktingar och halverat (skattesubventionerat) kostnaden för anlitande av "överklassnära" städhjälp och skötsel av trädgård och villapool.
Och tydligen finns de nu ännu lite mer att hoppas på för de redan mest välmående i samhället. I senaste numret av Aktiespararna pläderar finansminister Anders E. Borg (sägs ju vara styrd av "vetenskapen") för ytterligare sänkta inkomstskatter och därtill sänkt bolagsskatt och sänkt skatt på aktier.
Till dem som redan har skola varda givet ännu lite mer. Den styrande principen kommer att leda till ytterligare skatteåterbäringen för de redan gynnade. De som ännu har råd att vara med i a-kassan kan däremot räkna med en ytterligare förhöjd avgift till a-kassan, för att täcka upp intäktsbortfallet från de närmare 400 000 som hade behov men inte längre råd att försäkra sig mot arbetslöshet.
Det allt mera ojämlika klassamhället Sverige blir ännu lite orättvisare - om den nuvarande politiska kursen om att gynna och göda "de välståndsbildande krafterna" - de redan rika och välmående - ännu lite mer på alla andras bekostnad. I den meningen är Sverige i rask takt på väg rakt in i 1800-talet och dess mycket orättfärdiga och klasskiftade samhälle. Vill svenska folket verkligen ha det så? Tror knappast det.
Dags för socialdemokratiska oppositionen att kräva en jämlikhetskommission som på djupet granskar och syneförrättar det allt råare och brutalare klassamhälle som vårt gamla, fina landet i så rask takt nu utvecklas till. Det behövs långt mer och bättre än dessa meningslösa produktivitetsdelegationer (Nuders DN-debattarekrav) och annat liknande som en tam opposition just nu verkar förmå sig till att kräva. På sin höjd.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com/
PS. Nuder borde inte ha tagit KI-statistiken om lönebildningen som utgångspunkt för sin DN-debattare 4/12, ty den håller inte måttet som medlingsinstitutet, medlarna och arbetsmarknadens parter (Erland Olauson m fl) konstaterade på IIRA-seminariet på TCO den 3/12. Även Medlingsinstitutets GD Stråth sopade till KI:s felräkningar
"Falsk matematik" som en bluessångare i Skåne (Peps) sjunger förtjänar inte att tas på allvar...Några inflationsprognoser ska man nog inte basera på detta - och sedan "lura" Riksbanken att höjda reproräntan med hänvisning till bl a en sådan usel analys av löneutvecklingen för 2007...
Kunde han, Nuder, inte skrivit en annan och bättre artikel?
0 Comments:
Post a Comment
<< Home