Thursday, November 29, 2007

Några observationer om nya regeringen i Australien

Vice premiärministern Julia Gillard från Mellbourne får både ansvar för utbildning ("utbildningsrevolutionen" i Labors valprogram) och för att avveckla den antifackliga work choice-lagstiftningen i Kevin Rudds nya aussie-regering down under. Och det förefaller klokt; gammal arbetsrättsadvokat som hon är...

Den smarta 46-åriga Gillard blir en verklig nyckelperson i nya Rudd-regeringen i Canberra i landet "down under". Såväl Kevin Rudd som Julia Gillard blev invalda i parlamentet i Canberra för Labor första gången så sent som 1998.

Ett par fackliga, nya Labornamn i parlamentet som tidigare gruvarbetarbossen Bill Shorten och tidigare ACTU-gen.sekr Greg Combet har också fått inskolningsjobb som statssekr./parlamentariska sekr. åt två Labor-statsråd för senare befordran som ministrar, enligt löfte av Kevin Rudd. Låter också klokt. Först lite parlamentarisk erfarenhet och sedan statsråd. Samma sak gäller för Maxine McKew som slog ut självaste John Howard, f d premiärminister, i en Sydney-valkrets.

Och tänk: Rudd tillsätter en särskild IT-minister också med ansvar för "bredband och digital ekonomi" och gör den gamle rocksångaren Peter Garrett till miljöminister.
Så visst blåser förändringens vindar i Australien just nu. Nu när Labor får regera med 22 mandats övervikt i nya parlamentet i Canberra.

Den liberalkonservativa oppositionen vågar nu inte annat än att säga att de stödjer Kevin Rudd när han vill skriva på Kyotoprotokollet och driva en offensivare miljöpolitik på klimatmötet på Bali. Ja, de säger nu även att de gick för långt i sin antifackliga work choice-lagstiftning.

Tänk om USA också kunde få en lite schystare regim som inte motarbetar facket och en progressiv klimatpolitik. Men dödar det demokratiska "inbördeskrig" som nu hotar mellan Obama och Clinton demokraternas chanser i nästa presidentval i USA?
/Robert Björkenwall
/robert.bjorken@telia.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home