Saturday, November 24, 2007

Som väntat blev det nu maktskifte till Labor i Australien

(Krönika publicerad i bl a Gotlands tidningar och Aktuellt i politiken 27 nov. 2007)

Analyserat och värderat:
Maktskifte i Australien efter elva år av konservativt styre

Det blev som jag tidigare trott maktskifte i Australien i valet den 24 november. Lite drygt 80 av det australiska parlamentets 150 mandat tillfallet Kevin Rudd och hans Laborparti, som efter elva år i opposition nu tar över makten i den federala regeringen i Canberra.

Det kom inte helt överraskande Labor sedan nästan ett halvår tillbaka stadigt legat runt eller drygt åtta procent över den sittande konservativa koalitionsregeringen John Howard i alla opinionsmätningar det senaste halvåret. På valdagen visade det sig sedan att Labor fick runt 7 procents större väljarandel än den sittande liberal-konservativa koalitionsregeringen. Det ger Labor en mandatövervikt på 22 platser över oppositionen, den f d Howard-koalitionsregeringen.

Ett mått på valnederlagets storlek för de liberal-konservativa är att även premiärminister John Howard tappar sitt mandat i en valkrets Bennelong, i Sydney-regionen samtidigt som också flera andra av hans statsråd nu även de blir utan plats i det nya parlamentet i huvudstaden Canberra. Det säger det mesta om storleken på Labors och hittillsvarande oppositionsledaren Kevin Rudds valseger.

Nya vindar blåser nu i Australien. Med Labors valseger följer nya mål och en annan och mera progressiv riktning i politiken. Det gäller såväl arbetsmarknads- och utbildningspolitiken som klimat- och utrikespolitiken; bland annat med ett gradvis borttagande av de australiska trupperna i Irak, accepterande av Kyotoprotokollet och en aktivare, klimat- och miljöpolitik i kommande internationella avtal på klimatområdet.

De tidigare antifackliga arbetsmarknadslagarna som John Howard i nyliberal anda genomfört i Australien kommer också att reformeras och göras om nu när Kevin Rudd och Labor tar makten i Canberra. Flera Laborpolitiker med facklig bakgrund väntas ingå i Rudds kommande regering. Främst då den tidigare aussie-LO, ACTU-generalsekreteraren Greg Combet - hjärnan bakom Labors tv-kampanjen mot Howards fackföreningsfientliga arbetsmarknadslagar - och f d. gruvfackbossen Bill Shorten väntas båda få ledande poster i den nya Labor-ministären i Canberra. Vice premiärminister blir den mycket dugliga, ledande Labor-kvinnan Julia Gillard och finansminister blir Labors ekonomiska talesperson Wayne Swan, en vad det verkar kunna bli synnerligen duglig ministär. Med skiftet är det drygt decennielångt konservativt och nyliberalt styre nu över i landet "down under".

Det i förtid av premiärminister John Howard utlysta valet den 24 november satte punkt för den konservativa liberaleren John Howards drygt elva år vid makten, en slug politisk räv som länge trodde att han skulle kunna få ännu en period som landets premiärminister och Bush-kompis i det allt mera impopulära "kriget mot terrorismen" under USA-kommando.

Men redan tidigt på valdagen, i takt med att valresultaten började ticka in, erkände sig John Howard besegrad av den yngre och mera dynamiske Laborledaren Kevin Rudd:

– Jag tar fullt ansvar för liberalernas partikampanj och därför tar jag också fullt ansvar för koalitionens förlust i valkampen, sade Howard i ett tv-tal på valdagen den 24 november inför en "aussiebefolkning" som nu sade tack och adjö till Howards långvariga styre. "Min politiska karriär är nu över", sade han till aussiepressen.

Mera överraskande var att även hans nästan givne efterträdare Peter Costello, f d finansminister, samtidigt valde att kliva av politiken helt efter Howard-koalitions stora valförlust. Nu oppositionsledare blir sannolikt nu i stället den tidigare miljöministern Malcolm Turnbull.

Nu blåser nya vindar i kontinentnationen Australien. En Sverige-vän, tidigare diplomat och politisk reformatör tar nu över i Canberra - och det är bra inte bara för australier i gemen utan också för världen i stort.

Det kommer att märkas redan i kommande klimatavtalsförhandlingar i Bali. Rudd lär av allt att döma personligen åka till det internationella miljömötet på Bali för att markera att Australien nu bytt fot också i denna centrala överlevnadsfråga.

Robert Björkenwall, (robert.bjorken@telia.com)



Robert Björkenwall, (robert.bjorken@telia.com)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home