Friday, November 23, 2007

Reinfeldts klarspråk om regeringens brutala förändringsagenda

Observerat
Reinfeldts klarspråk i TV-Aktuellt och förutsättningarna inför valet 2010

Följande Reinfeldt-replik i TV-Aktuellt kan vara värt att lägga på minnet - nu när statsministerutfrågningarna i riksdagen bara ytterst sällan ger några riktiga besked.

"Varför har moderaterna gått tillbaka fem procentenheter sedan efter valet", frågade Aktuellts studiereporter Fredrik Reinfeldt måndagen den 19 november och statsministern svarade: "Det har varit en lite för brutal förändringsagenda."

Se där ett erkännande som tydligt kopplar opinionsläget för den borgerliga alliansregeringen till det politiska innehållet i deras politik i regeringsställning.

Det påminner ju till en del om vad statsvetarprofessorn Sören Holmberg tidigare sagt: "Mitt stalltips är att regeringen Reinfeldt är rökt", sade Sören Holmberg under SCB:s demokratidag. "Regeringen måste först ta sig upp ur den opinionsmässiga grop de nu hamnat i och sedan måste den slå snittet", konstaterar han också.

Men därmed inte sagt att socialdemokraterna redan vunnit valet i september 2010. Det sker nog inte utan hårt jobb och en politik som därtill upplevs ha mest förtroende och svarar bäst mot vad väljarna vill och önskar efter "Reinfeldt-parentesen" i Rosenbad. Utöver då att tydliggöra för väljarna de löpande konsekvenserna av Reinfeldt-ministärens orättfärdiga klasspolitik utifrån dess "lite för brutal(a) förändringsagenda". Hög trovärdighet, en stark egen politik och tydlighet i alternativen är alltid bra för den som vill vinna väljarnas stöd i val.

Så var det inte riktigt i valet i september 2006 men bör rimligen kunna bli i valet hösten 2010.
Robert Björkenwall
/robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home