Thursday, November 22, 2007

Förtroendebarometer: försämrad moral

Försämrad moral - men överraskar det någon?

48 PROCENT av de tillfrågade i MedieAkademiens årliga förtroendebarometer (den elfte i ordningen) tycker att Sveriges politiker har dålig eller mycket dålig moral. Även journalisters och företagsledares moral har försämrats enligt enkäten.

Professor Sören Holmberg i Göteborgs universitet ansåg det här vara synnerligen alarmerande när förtroendebarometern presenterades häromdagen.

Bara 14 procent anser att politikers moral är bra eller mycket bra. Somliga undrar nog om det kan vara så att de som svarat så själva är politiker?

Att årets förtroendebarometer skulle visa så negativa tal för moralsynen är inte särskilt förvånande. Inte minst den borgerliga alliansregeringen - med dess många avslöjade skandaler, svartaffärer och annat likande - ger rimligen anledning att ge politiker som grupp dåligt betyg, eftersom kritiken spiller över på hela kåren.

Forskare är den yrkesgrupp som har högst förtroende.

Bland företagare/institutioner återfinns än en gång Sveriges Radio som etta tillsammans med Ikea, universitet och högskolor.

Av de politiska partierna har socialdemokraterna gått förbi moderaterna som det parti som har störst förtroende i riksdagen. Det måste - i skandalernas spår inom alliansregeringen - dock räknas in i kategorin lätta segrar. Särskilt moderaterna har i regeringsställning gett den politiska omoralen ett fult ansikte som kan bli svårt för dem att tvätta bort och tillsammans med deras synnerligen impopulära klass-och ojämlikhetsskapande politik kan komma att ge dem ett svidande nederlag i valet om knappt tre år. Dock med den reservationen att det politiska minnet inte sällan visar sig vara överraskande kort.

Robert Björkenwall(robert.bjorken@telia.com);

0 Comments:

Post a Comment

<< Home