Friday, December 07, 2007

Europeiska företagsråden i behov av en reformering

Observerat:
EU-kommissionen och de europeiska företagsrådens reformering

EU-kommissionen försöker bättra på sitt anseende när det gäller sociala frågor genom att driva fram en reformering av direktivet om europeiska företagsråd.
Men hinner man få fram ett beslut under mandatperioden? Och ska det ske med förhandlingar eller med lagstiftning?

Europafacket EFS/ETUC har länge krävt en revidering av det tretton år gamla direktivet om företagsråd. Det behöver moderniseras, anpassas till nya förutsättningar och vidare behöver tröskeln sänkas så att fler företag omfattas än de 2 200 som på pappret berörs av nuvarande regelverk, anser facket. I praktiken är det dock bara en tredjedel - 820 multinationella företag - av de 2 200 företagen som lever upp till kravet på fungerande företagsråd. Knappast en acceptabel siffra.

EU-kommissionen instämmer i stort sett i Europafackets krav. I sitt arbetsprogram för det kommande året finns en revidering av direktivet med. Ett förslag ska läggas fram i juli 2008.

Kommissionen skriver att direktivet måste bli mer effektivt, särskilt när det gäller genomförande och deltagande i förändringar. Det finns vidare rättsliga oklarheter som behöver redas ut och direktivet behöver anpassas till reglerna om information och samråd ("EU-MBL" något förenklat).

Kommissionen skriver också att de europeiska arbetsgivarna inte vill ha någon förändring. Frågan är därför om det är meningsfullt för facket att i gå in i förhandlingar med arbetsgivarna för at försöka lösa frågan den vägen.

Å ena sidan är det svårt för facket att säga nej till förhandlingar eftersom man länge krävt sådana. Å andra sidan är risken att dessa drar ut på tiden så att en lösning lagsiftningsvägen blir omöjlig under den här mandatperioden. 2009 är det val till Europaparlamentet och en ny kommission ska utses.

EU-kommissionen och särskilt dess ordförande, portugisen José Manuel Barroso som vill bli omvald, anses vara angelägna om att åtminstone få igenom någon reform på det sociala området under sin mandatperiod. Därför finns ett tryck på att beslut ska fattas under det franska ordförandeskapet nästa höst.

Nu i december månad 2007 presenterar EU-kommissionen sin så kallade konsultation i frågan och snart måste ett beslut om hur frågan ska hanteras fattas av såväl EU-institutionerna som arbetsmarknadens parter.

Men hur det i praktiken går med den tidtabellen är i nuläget oklart. Klart är dock att regelverket kring de europeiska företagsråden är i stort behov av en reformering.
Robert Björkenwall

Fakta: Europeiska företagsråd (European Works Councils, EWC) har sin juridiska bas i direktiv 94/45/EG, med tillägg 97/74/EG. Europeiska företagsråd innebär att företag med mer än tusen anställda (varav minst 150 anställda i två olika EU-länder) är skyldiga att förhandla med representanter för de anställda om att sätta upp informations- och samrådsorgan i viktiga frågor. Om parterna inte kommer överens gäller vissa stupstocksbestämmelser. Fackklubbarna i länderna ska kunna samarbeta så att inte företagsledningarna kan spela ut dem mot varandra.

Direktivet infördes i Sverige genom en helt ny lag om europeiska företagsråd (1996:359). Det innebär att det skapats en grund för europeiskt samarbete och insyn i multinationella företag som tidigare inte funnits och bara kunde skapas genom en övernationell lagstiftning.

Enligt EU-kommissionen finns för närvarande 820 europeiska företagsråd som representerar 14,5 miljoner löntagare. Cirka 2 200 företag är tillräckligt stora för att beröras. Med andra ord är det bara cirka en tredjedel av dessa som lever upp till kravet på företagsråd.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home