Friday, December 07, 2007

EU och flexicurity - i praktiken

Observerat:
Misslyckat om flexicurity i praktiken

Samtidigt som EU:s arbetsmarknadsministrar antog principerna om flexicurity den 5-6 december misslyckades de med att lösa två frågor som gäller just flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden, nämligen reglerna för arbetstider och för bemanningsföretag. Nu hotar massrättegång i EU:s domstol.

Det portugisiska EU-ordförandeskapet försökte få till stånd en paketlösning av två segdragna ärenden – revidering av arbetstidsdirektivet och beslut om ett direktiv som reglerar villkoren för anställda i bemanningsföretag.

I båda fallen är det framför allt Storbritannien som motstt sig en lösning. Inför sammanträdet 5-6 december med arbetsmarknadsministrarna försökte det portugisiska ordförandeskapet blidka britterna genom att tillåta dem att även i fortsättningen stå utanför EU:s arbetstidsregler. På det sättet skulle de kunna förmås att aceptera direktivet om benningsföretag.

Kohandeln misslyckades emellertid trots att en stor majoritet av medlemsländerna ställde upp på kompromissen. Ordförande lät dock aldrig frågan gå till en omröstning, sannolikt efter påtryckningar från den brittiske premiärministern Gordon Brown. I praktiken gav man britterna vetorätt i de båda frågorna som är av central vikt.

För arbetstidsdirektivet kan konsekvensen bli att EU-kommissionen gör allvar av sitt hot om att anmäla de länder som i dag bryter mot reglerna för EU:s domstol. Det blir i så fall em massrättegång.

Så gott som samtliga länder anser att de inte kan tillämpa reglerna om att ersätta allt jourarbete efter att EU:s domstol slagit fast att även passiv jour ska betraktas som arbete, bara den anställde befinner sig på arbetsplatsen.

För bemanningsföretagen blir konsekvensen att hundratusentals anställda får arbeta under sämre villkor än "vanliga" löntagare. Ordförandelandet Portugal ansåg dock att det rådede så stor samsyn på mötet att man hoppades att frågan skulle lösas under kommande ordförandeskap. Det har å andra sidan sagts många gånger under senare år.

Hård facklig kritik av britternas blockering av EU:s arbetstidsregler

I ett skarp uttalande fördömer Europafacket EFS/ETUC den brittiska regeringens blockering av frågorna om arbetstiderna och bemanningsföretagen.
- Vi är trötta på att den brittiska regeringen okritiskt följer vad landets näringsliv säger, framhåller den brittiske generalsekreterare John Monks i EFS/ETUC.

John Monks gjorde sitt uttalande efter Europafackets styrelsemöte den 5-6 december. Samtidigt möttes EU:s arbetsmarknadsministrar för att bland annat försöka lösa de segdragna frågorna om en revidering av arbetstidsdirektivet och om ett direktiv som ger anställda vid bemanningsföretag likvärdiga vilkor med andra anställda. I båda frågorna stod den brittiska regeringen i vägen för en lösning.


I uttalandet framhåller Europafacket EFS/ETUC att europeiseringen av arbetsmarknaden där både anställda och företag alltmer verkar över gränserna kräver minimiregler för att försäkra de anställda rimliga villkor och för att konkurrensen ska bli rättvis.

John Monks frågar, med adress till den brittiska regeringen, hur det kan vara möjligt för andra länder att klara sig i konkurrensen och ha en hög produktivitet utan att ha undantag från arbetsdirektivet och dåliga villkor för tillfälligt anställda.


Han frågar också hur Tyskland, som nyligen självt införde regler för likvärdig behandling av anställda i bemanningsföretag, kan ställa sig på britternas sida.
Samtidigt noterar Europafackets generalsekreterare hoppfullt att det trots allt finns en bred majoritet som vill lösa de båda frågorna skyndsamt. Europafacket EFS/ETUC kommer att driva på för att det sker under nästa år, men varnar för kohandel som går ut över de anställdas rättigheter.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, f d mångårig presschef i Seko, författare till bl a en handbok om EU m m


PS. Den som vill läsa Europafackets uttalande får del av det via länken: http://www.etuc.org/a/4366

0 Comments:

Post a Comment

<< Home