Monday, December 10, 2007

De hushållsnära tjänsterna - ett fiasko

(Krönika i bl a Gotlands tidningar 12 december 2007)

Analyserat och värderat:
De överklassnära tjänsterna ett inte oväntat fiasko

Intresset för att köpa hushållsnära tjänster har hittills varit iskallt. Regeringen räknade med 45.000 ansökningar, men bara cirka 1.000 personer har ansökt om skatteavdrag hos Skatteverket, enligt Sveriges Televisions Rapport. Förslaget med skatteavdrag för överklassnära tjänster infördes den 1 juli med syftet att svarta tjänster skulle bli vita. Den som vill göra avdrag för 2007 måste ansöka hos Skatteverket före den 1 februari 2008.

För att satsningen inte ska få stämpeln totalfiasko krävs minst 30.000 ansökningar, anser Pia Blank-Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Undra vad mauderata centerledaren och vice statsminister säger om det här - nu? Fiasko är det ju - så här långt. Och särskilt många lågavlönade pigjobb har det ju heller inte skapat. Som kanske en och annan möjligen minns så räknade konjunkturinstitutet, KI, i sin tidigare jobbprognos med att det här regeringsbeslutet om "överklassnära tjänster" (pigjobb) skulle ge 4 000 nya jobb. Det lär knappast heller bli uppfyllt om nuvarande trend håller i sig. Långt därifrån.

Reinfeldtregeringens mest uppblåsta jippo och den av inte minst c-ledaren Maud Olofsson i valrörelsen 2006 så hårt uppumpade ballong om skatterabatt för överklassnära hushållstjänster som städning, lövkrattning, gräsklippning, skötsel av villapoolen etc verkar ha spruckit direkt. Det bidde inte ens en tumme av den förhoppningen - så här långt.Fiaskot är av närmast pyramidalt mått.
Det som nu har kommit i dagen visar sig inte kunna försörja särskilt många nya företag.

Utvärderingar från Finland pekade i samma riktning

Lägg därtill så det minst sagt märkliga regelverk som vidhänger det borgerliga förslaget om hushållsnära tjänster. Framför allt det djupt förvirrande gränsdragningsbekymmer, där all yrkeshjälp (proffs som kan sina saker) uteslutits. Till slut blev det kvar enbart sådana tjänster som vem som helst kan utföra.

Hur vice statsminister Maud Olofsson från Högfors kunde vara så överoptimistisk är och förblir en gåta. Särskilt som vi som tidigare varit över i grannlandet Finland och på plats tagit del av olika utvärderingsstudier och föredragningar på såväl finans- som arbetsmarknadsministerier knappast är särskilt förvånade över det svenska utfallet nu. Det stämmer faktiskt kanske väl med erfarenheterna från samma typ av pigjobb i Finland.

Det som verkligen gav något reellt sysselsättningsmässigt och hade lite bredare allmänt intresse var rätten och möjligheten att skattemässigt förmånligt få rätt till snickeri- och andra rotavdragsjobb mera avancerat slag av yrkesproffs. Inte städ- och lövkrattning. Sådana hushållsnära "pigjobb" ger inte mer än ytterst minimala sysselsättningseffekter - men är däremot klassmässigt och fördelningspolitiskt nästan enbart attraktivt för överklassen. Så beteckningen "överklassnära tjänster" är därför befogat.

Hur mycket bättre hade det inte varit sysselsättning- och fördelningspolitiskt att i stället satsa motsvarande miljardskattesubvention på exempelvis på personal till den kommunala hemtjänsten. Samma pengar ger långt större effekt och gör nytta där än som fiaskoartad satsning på överklassnära hushållstjänster.


Robert Björkenwall
(robert.bjorken@telia.com); http://rbjorkenwall.blogspot.com/

0 Comments:

Post a Comment

<< Home