Friday, December 15, 2006

SCB visar att det nu blåser kraftiga vänstervindar i svensk politik

Analys

SCB:s stora partisympatiundersökning visar att det nu blåster kraftiga vänster- och missnöjesvindar i det politiska

Den borgerliga regeringen under moderaten Fredrik Reinfeldts ledning har fått en dålig start. Det framgår redan i SCB:s första stora partisympatiundersökning efter valet med 9 294 tillfrågade tappat sitt stöd hos de svenska väljarna och det rejält. Oppositionen leder över högeralliansen med 51 procent mot regeringssidans 44 i procent.

Det är en kraftig förskjutning av de partipolitiska sympatierna - från 46 procent för nuvarande oppositionssidan mot 48 procent för det borgerliga regeringsblocket i september. Nästan var tionde svensk väljare har med andra ord har ändrat sina sympatier i höst. Det blåser med andra ord just nu starka vänstervindar i Sverige.

Unikt att en nyvald regering faller igenom så fort
Det är fullkomligt unikt att en regering på så kort tid efter en valvinst faller igenom fullständigt. Några månader efter ett val brukar valvinden hålla i sig och till och med oftast förstärka valets opinion. Så var det t ex hösten 2002 när socialdemokraterna fick 39,9 procent i valet. I november det året noterade man 41,3 procent, medan samtidigt moderaternas bottenläge på 15-procentsnivån bekräftades.

Kristdemokraten och socialministern Göran Hägglund har därför fullständigt fel ute när han försöker förklara bort det här stora tappet för regeringsblocket med att det bland folk en kort tid efter valet alltid sker stora förändringar i väljarkåren. Det är snarare precis tvärtom. Valvinden brukar förstärkas, inte ändra fullständig riktning - som nu har skett i Sverige.

En annan tes som Göran Hägglund försöker förklara bort regeringens misslyckande med är att påstå att väljarna har haft för högt ställda förväntningar som regeringen inte kunnat leva upp till. Det är väl sannolikt snarare så, att Reinfeldts borgerliga allians före valet taktiskt rätt framgångsrikt körde med att det efter tolv år med s-regering nu var dags att byta regering. Däremot aktade man sig väldigt noga för att gå in och debattera i sakfrågorna vad man ville göra om man verkligen vann valet. Man lade sig i stället så nära socialdemokraterna som möjligt med en socialdemokratisk light-position och gömde undan sådant (den omstridda besparingen i a-kassan etc) som kunde riskera en valförlust.

Därför kom det systemskifte på främst arbetmarknadspolitikens område som Reinfeldt-alliansen nu påbörjat för att skapa ett samhälle med större skillnader mellan dem som har trygga jobb och inkomster och dem som saknar detta som en chock. Majoriteten i den svenska väljarkåren hade - som framgår av den pålitliga SCB-mätningen nu - aldrig krävt en sådan omläggning av den svenska modellen. Många väljarna känner sig nu förda bakom ljuset. Väljarna har därför nu i SCB-mätningen bytt tillbaka - återvänt till socialdemokraterna i snabb takt.

Väljarna ångrar sig och strömmar tillbaka till S
Från alla partier på den borgerliga sidan flödar väljarna nu åter till socialdemokratin. Störst är flykten från statsministerpartiet moderaterna, men alla fyra - m, fp, c och kd - tappar och mest procentuellt kristdemokraterna (kd).

Det ska noteras att vänsterpartiet inte fångar upp några nya väljare och att miljöpartiet de gröna bekräftar valframgången, men inte mera.

Det finns professionella bedömare som menar att förändringen i den socialdemokratiska ledningen med Göran Perssons avgång har spelat en positiv roll för att partiet nu kraftigt stärkt sin ställning. Det är nog en uppfattning som delas av de flesta.

Därmed inte sagt att det nu förstärkt största partiet, socialdemokraterna, nu kan slå sig till ro och tro att den opinionsvind som för tillfället råder också blir bestående. Snart kommer regeringens skattesänkningar i 40-miljardersklassen och i det goda konjunkturläge som råder kommer en regering att ha utrymme för rätt mycket mer val- och eftervalgodis.

De grundläggande strukturfelen i det svenska samhället: långtidsarbetslösheten, det växande utanförskapet, segregationen och diverse kantigheter och brister i de sociala systemen kvarstår. Dem kan inga aldrig så goda konjunkturuppgångar ensamma rå på. Där tarvas inte minst ett fortsatt omfattande politiskt reformverk som bygger på en helt annan och mera solidarisk människosyn än som nu kommer till uttryck i alliansregeringens nedskärningar i arbetslöshetsförsäkringen. Det visar inte minst de stora förändringarna i väljarströmmarna i den stora och pålitliga partisympatimätningen som nyligen kom från Statistiska centralbyrån, SCB.

Fortsätter det som nu, lär Reinfeldt och hans allians bli bortröstad i valet år 2010. Och förutsatt då att socialdemokraterna fram till dess har förmått formulera en berättelse om framtiden som fångar väljarna.
Robert Björkenwall

0 Comments:

Post a Comment

<< Home