Wednesday, December 13, 2006

Vågar C och KD rösta för presstödet?

Är det nationellt självbestämmande som gäller eller är det undfallenhet mot EU och Bryssel i frågor som EU saknar beslutskompetens i som kommer att känneteckna den nya alliansregeringens tid vid makten?

Fredagen den 6 oktober lämnar den socialdemokratiska regeringen lokalerna vid Rosenbad. Måndagen den 9 oktober beslutar den nya kulturministern, Cecilia Stegö-Chiló, m, att dra tillbaka anmälan om presstödsförändringen till EU. Det hinner denna uttalade motståndare till allt vad presstöd och mediamångfald heter, märkligt nog, göra innan hon måste avgå efter två veckor på sin post. För svenska folket är dock detta ännu inte känt.

Först när budgetpropositionen kom 16 oktober, framgick det att den nya alliansregeringen inte vill låta pressstödsreformen träda i kraft den 1 januari 2007, som en bred, blocköverskridande riksdagsmajoritet beslutade i juni 2006. Detta brott mot tidigare riksdagsbelsut sker nu med hänvisning till att EU-kommissionen sägs vilja granska hela presstödet, huruvida det är förenligt med EU:s statsstöds- och konkurrensregler. Ett presstöd som vi haft så länge Sverige varit medlem i EU!

Presstödet är och förblir en nationell angelägenhet, inte en EU-fråga.

På torsdag (14/12) blir det ett första test på just detta. Då ska riksdagen fatta beslut om presstödet för 2007. Antingen väljer riksdagsledamöterna att verkställa det beslut som riksdagen i bred blocköverskridande majoritet tog i juni 2006 eller så fegar kristdemokraterna och centerpartisterna ur. Böjer sig för moderaternas diktat och låter det tidigare beslutade presstödsförstärkningen frysa inne.

Nu är det upp till bevis för center- och kd-riksdagsledamöterna från de olika länsbänkarna om de vågar stå fast vid det ursprungliga blocköverskridande riksdagsbeslutet från juni 2006 om ett förstärkt presstöd från 1 januari 2007. Står de för för sin politik och röstar emot Reinfeldt-regeringens dribblande med och frysning av presstödet med hänvisning till en dubiös s k EU-granskning? Vågar de stå upp för sin politiska linje eller viker de sig för moderaterna?
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home