Saturday, December 02, 2006

Ett idéseminarium som aldrig riktigt lyfte

Fredagen den 1 december försökte den socialdemokratiska tankesmedjan ihop med ABF Stockholm blåsa lite liv i idédebatten på ett välbesökt seminarium om "Vad vilja socialdemokraterna?". Detta bl a med hjälp av två av partiledarkandidaterna (s) Pär Nuder och Mona Sahlin och ett par journalister (Håkan Bengtson, Arena och Nisha Besara, Aftonbladet). Det lyckades väl så där. Inte mer. Det lyfte aldrig riktigt. Trots att de två journalisterna i panelen och moderatorn Carl Tham gjorde sina försök att provocera de två huvudpanelisterna Nuder och Sahlin.

Delvis också därför att intrycket är att många forna s-statsråd och ledamöter i socialdemokratiska partiets verkställande utskott, såsom Pär Nuder och Mona Sahlin med flera, ännu inte fullt ut tagit till sig och "bottnar" i valnederlaget (back 4,9 % i väljarstöd) den 17 september 2006. Men av de två partiledarkandidaterna i ABF-seminariet i Stockholm hade förre finansministern Pär Nuder den bättre och politiskt "bredare" ansatsen jämfört med Mona Sahlin. Det var lite mer av budskap kring för stora breda väljargrupper centrala kärnfrågor som jobben, a-kassan, klassklyftorna, systemkritiken, globaliseringen etc i Nuders än i Sahlins anföranden och repliker.

Men den klara och entydiga känslan att här har vi en blivande partiledare som talar infann sig ändå aldrig. Därtill var budskapet lite för vagt och konturlöst. Och glöden inte heller riktigt i nivå med den storståtliga, August Palm-alluderande rubriken.

Och den för valnederlaget så centrala jobbfrågan, kring denna var analysen och diskussionen om varför sysselsättningsfrågan hanterades med en så märkliga stor valhänthet och oförmågan av S under såväl de sista två regeringsåren som i själva valrörelsen rätt mager. Mona Sahlin berörde den knappast alls, och Pär Nuder bara delvis och då inte särskilt självkritiskt och framåtsyftande. Också om det, jämfört med valrörelsen, ändå var ett fall framåt från främst Nuders sida.

Men om verkligen någon av de två från diskussionen/seminariet i ABF-huset häromdagen verkligen till slut blir partiledare i mars 2007 är väl högst osäkert. Följaktligen kan det mycket väl bli någon annan som i slutändan tar hem spelet om partiledarskapet efter den dominante Göran Persson.

Undrar om inte ändå Carin Jämtin nu ytterligare har stärkt sina odds Nu när det börjar bli allt mera uppenbart att Margot Wallström inte lär låta sig övertalas att ställa upp.
Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home