Wednesday, November 29, 2006

Det "nya arbetarpartiet och tävligen om "Sveriges bästa arbetare"

Det "nya arbetarpartiet" och tävlingen om "Sveriges bästa arbetare" - vad kommer härnäst för "översmarta" moderata spin doctorer?

Det "nya arbetarpartiet" har slagit till igen och utlyst en tävling om "Sveriges bästa arbetare". Det hägrande förstapriset är en lunch med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Han som nästa år sänker a-kassenivån rejält för de arbetslösa och tvingar fram en mångdubbling av egenavgifterna till a-kassan, trots att den redan är överfinansierad genom den särskilda arbetsmarknadsavgiften på dryga fyra procent av lönekostnaden. Ett tjusigt pris med andra ord. Lunch med en leende och pratglad Sven Otto "Totto" Littorin. Det smakar säkert fågel.

Vilket ljushuvud hos moderaterna som kläckt idén är okänt. Kanske den nya partisekreteraren Slingman, Littorins efterträdare. Eller någon annan "översmart" spin doctor hos moderaterna. Varifrån de hämtat idén? Ja det finns ju flera alternativ. Somliga drar nog paralleller med Stalins Sovjetunionen och den stachanovitiska rörelsen där på 1930-talet. Föredömet där var kolgruvearbetaren Stachanov som på egen hand bröt 102 ton kol på fem timmar och 45 minuter och blev "Arbetets hjälte".

Men också i Maos Kina fanns ju "järnmannen" som föredöme och idealbild. Också i det kommunistiska Polen hade de sin "järnmannen"-förebild.

Eller tänker moderaterna kanske på USA? Jo, systemet finns också där! Månadens arbetare - "Employee of the month". Jag har själv sett det på stortavlor på t ex jätteföretaget Boeing i Seattle och på en del andra håll i staterna. När jag turnerat runt på stålverk, flygtillverkare, stora skogsindustriföretag och många andra industriarbetsplatser. Men är sånt verkligen gångbart i Sverige? Nä, tror inte det. Och vem vill plåtad som "Sveriges bästa arbetare" äta lunch med a-kassornas skarprättare, Sven Otto Littorin?

Nog för att moderaterna - med sin massaker på a-kassan, komvux, arbetslivsforskningen, halveringen av AMS-åtgärderna - har fått lite hybris och tror sig ha fått mandat från väljarna för ett omfattande systemskifte på arbetsmarknaden.

Men att därtill utlysa en tävling om Sveriges bästa arbetare är väl ändå för magstarkt - också för många borgerliga väljare?
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home