Saturday, December 16, 2006

Den råa cynismen regerar och oppositionen får växande stöd

Analys:
Den råa cynismen regerar och oppositionen får ett växande stöd

Det blev ett hål på ett antal miljoner i Reinfeldt-alliansens höstbudget när riksdagens arbetsmarknadsutskott häromdagen beslöt att skjuta upp försämringen i a-kasseersättningen till den 5 mars.

Men finansminister Anders Borg - som gärna och ofta hänvisar till allehanda utbudsteoretiska modeller - är snabb att täppa igen det. Och hur gör han då detta? Jo, genom att tvinga AMS att skära bort ytterligare 285 miljoner kr. AMS tvingas nu spara genom att dra ner på de arbetsmarknadspolitiska programmen. 2 000-3 000 människor som går i utbildning för att höja sin kompetens kastas ut i öppen arbetslöshet för att rädda finansieringen av alliansens skattesänkningar.

Så agerar dessa ekonomiska teoretiker och modellnissar som inte bryr sina hjärnor särskilt mycket med vilka individer som hamnar i skottgluggen för att de ska kunna omsätta sin politik. Så går det allt som oftast när den råa cynismen regerar. De som redan har det tufft får det ännu lite tuffare.

Kanske inte så underligt då att det nu visar sig att om det hade varit val i november detta år skulle socialdemokraterna ha fått 40,4 procent av rösterna mot de 35 procent partiet fick vid valet den 17 september. Detta trots att Göran Persson är sjukskriven, partiet är upptaget med att försöka hitta någon som är villig att bli hans efterträdare och oppositionspolitiken httills varit ganska tam. Undantaget då den arbetsmarknadspolitiska s-talespersonen Sven-Erik Österberg som börjat mycket bra i sin nya roll i arbetsmarknadsutskottet.

Det råder bland svenska medborgare dock knappast någon tvekan om att det är socialdemokratins starka försvar för den svenska modellen och en rättvisare profil på a-kassan som är det främsta orsaken till uppryckningen och att så många s-väljare nu ”har återvänt.” Vänsterblocket skulle, enligt den stora och pålitliga SCB-mätningen (med hela 9 294 intervjuade), samla 51,3 procent mot de fyra regeringspartiernas 44,5 procent.

Också det ett tecken bland många på att svenska folket nog inte köper riktigt vad som helst från trixande nyliberala modellbyggares råa cynismer - när de väl ska omsättas i verkligheten.
ROBERT BJÖRKENWALL
robert.bjorken@telia.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home