Thursday, June 16, 2011

Klargörande partiledardebatt i riksdagen

(Publicerad i bl a Vasabladet 20 juni 2011 m fl)

Några korta reflektioner efter gårdagens klargörande partiledardebatt i Sveriges riksdag:

S-ledaren Juholt har noterat att även statsministern, liksom Juholt, reser mycket. Och sedan kom frågan i riksdagen givande partiledardebatt onsdagen den 15 juni. När Reinfeldt var ute och reste i Sverige, vem kom med idén om Fas 3? Om att sjuka borde utförsäkras? Att skolor ska säljas till globala aktörer? Vad heter forskaren som föreslog att lågkonjunktur och global konkurrens ska bemötas med färre platser på Komvux?

Men något svar fick Juholt aldrig på den och andra bra repliker i riksdagens partiledardebatt onsdagen den 15 juni. Reinfeldt verkade tagen, hängde över repet och hade det svårt i duellerna med Juholt.

En anledning varför Juholt kom fram så bra är att vi har en tondöv statsminister som har kört fast i sina egna besvärjelser. I Fredrik Reinfeldts värld finns bara skattesänkningar, skattesänkningar och åter skattesänkningar. Vi har nu hört exemplet om undersköterskan som fått mer i plånboken i snart fem år.

Visst, en undersköterska kan få mer pengar, men hon eller han kan aldrig bygga en nattöppen förskola med sina nyvunna pengar. Har politiken verkligen ingenting mer att erbjuda än sänkt skatt? Nej, var statsministerns besked, och förresten är detta med barnfattigdomen ett ickeproblem. Fredrik Reinfeldt har nämligen gått ”bakom siffrorna” och kommit fram till att den ökade barnfattigdomen möjligen är en realitet på papperet, men knappast i verkligheten. Håkan Juholt var bra i går, klart bäst i riksdagens partiledardebatt. Ungefär som när Göran Persson var som bäst, dominerade scenen.

Statsminister Reinfeldt föreföll överraskad och nästan lite skrämd inför denna frågeställning. Smart drog nämligen Juholt undan mattan för regeringschefen, som ju gjort det till en märklig konstart att försöka motivera sin politik med vad människor sagt åt honom.

Under gårdagen stod därför Reinfeldt mest och mumlade om regelverket för den ekonomiska politiken, frågade vad Juholt egentligen var ute efter och att kvinnorna i vården mest av allt önskade sig skattesänkningar.

Det var tydligt, nästan övertydligt, att Reinfeldt inte hört eller förstått ett endaste dugg om den oro som många medborgare bär med sig.

Moderaternas politik är den som genomförts. Och resultaten ser vi nu: massarbetslöshet, ökad ekonomisk ojämlikhet, växande barnfattigdom och en otrygghet som griper omkring sig i både hemmen och på arbetsplatserna.

I själva verket dominerade Håkan Juholt debatten och tog plats i riksdagens plenisal på ett sätt som vi nog inte har sett sedan Göran Perssons fornstora dagar. Nu har regeringschefen fått en motståndare av en helt annan kaliber än han haft på länge – och det är bra för den politiska debatten i Sverige. Och Fredrik Reinfeldt har nu – och det var på tiden – förstått att han numera leder en minoritetsregering och ingenting annat.

Robert Björkenwall
robert.bjorken@telia.com;http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Folkpartiets Jan Björklund åkte på en riktig propp av Juholt när han försökte debattera arbetskraftsinvandring och Laval-lagstiftningen och EU. Nu är det svajigt, Björklund, nu är det svajigt”, sa Juholt när han läxade upp Björklund i en fråga som han uppenbarligen inte kunde. Intrycket allmänt är att såväl Björklund som centerledaren Maud Olofsson, liksom KD-ledaren Hägglund, har passerat bäst före datum och inte längre rosar marknaden. En av de roligare partiledardebatterna på länge, den som ägde rum i riksdagshuset onsdagen den 15 juni..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home