Wednesday, September 29, 2010

Behovet av en riktig reform- och välfärdsagenda krävs för att vinna val igen

Observerat om brittiska klassamhället, Labours ledarval och behovet av en reformagenda för de svenska socialdemokraterna inför framtida val:

Storbritannien är ett utpräglat klassamhällle och kommer att behöva välfärdspolitiska reformer mer än någonsin: reformer som tilltalar breda grupper i det brittiska samhället, det vill säga både arbetare och tjänstemän. Just det som socialdemokratin gjort i Sverige - full behovstäckning i barnomsorgen, en bra föräldraförsäkring, en offensiv bostadspolitik, ett generöst studiemedelssystem, socialförsäkringar som täcker både låg- och medelinkomsttagare - återstår fortfarande att genomföra i Storbritannien.

På dessa områden är landet förfärligt omodernt och outvecklat, och nyvalda Labourledaren Ed Miliband verkar ha förstått detta. Därför var det ett bra ledarval som Labour häromdagen gjorde på sin kongress i Manchester.

Men föga förvånande utmålas han nu som vänsterradikal ("Red Ed") av borgerliga ledarsidor i Sverige. Det är inget att bli förvånad över. Så gör borgerliga tyckare men inte socialdemokrater som inte vill dra sitt parti i borgerlig riktning.

Ed Miliband är ingen vänsterradikal, han befinner sig snarare i Labourpartiets mittfåra. Vad han verkar ha förstått är däremot att innan man ger sig ut på äventyr, måste man först säkra sin hemmaplan.

Därför talar han till brittisk arbetarklass på ett sätt som Blair med sitt "New Labour" aldrig riktigt gjorde. När han väl har ett starkt stöd bland kärnväljarna, kan han med självförtroende gå fram med välfärdspolitiska reformer som gagnar även bredare löntagargrupper.

På samma sätt bör vi svenska socialdemokrater nu resonera. Om S ska vinna valet 2014,då måste S återta sin reformdagordning på hela det välfärdspolitiska området igen. Det gäller förstås socialförsäkringarna, vården, skolan och omsorgen. Men det gäller också att se till att pensionssystemet (behöver stärkas för framtida behov) och arbetstidsfrågan kommer upp på den politiska dagordningen igen. Inom alla dessa områden finns stora reformbehov, som skulle tilltala breda väljargrupper i Sverige.
Socialdemokratin måste helt enkelt återta det välfärdspolitiska initiativet, i Sverige precis som i Storbritannien.

Då kan socialdemokraterna börja vinna val igen. Annars inte.

/Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com; http://rbjorkenwall.blogspot.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home