Saturday, August 07, 2010

Några observationer om några nygamla förslag i en loj valrörelse

Observerat om första augustiveckan:

Valkonventet som centern hade nu mot första veckoslutet i augusti månad och där Maud Olofsson återlanserade vissa nygamla käpphästar riktade bland annat till de äldre kan vara värt att uppmärksamma.

Fortsatt ser hon - lite halvdesperat - RUT-avdraget som kvinnornas räddning. Men nytt är den tydliga flirten med de äldre väljarna. Hon inser väl att nu ligger partiet så illa till att man lika gärna kan få 4,2 som 3,8 % i valet i höst, antar jag.

Nu vill hon tvinga på kommunerna valfrihet i äldreomsorgen. Alla som får mat genom hemtjänsten ska själva få välja leverantör. Men varför tvång? Ska inte i så fall alla, äldre som yngre, ha rätt till valfrihet om det nu är så bra som hon menar att det är!?

Sedan vill hon att alla som fyller 65 år automatiskt ska få en F-skattesedel för att uppmuntra de äldre att arbeta. En märklig idé. En F-skattesedel är ju bara ett telefonsamtal eller kräver bara ett par knapptryckningar på datorn för den som vill ha F-skattesedel. Den som inte orkar eller vill göra det, vill nog inte heller ha den där F-skattesedeln.

Paradnumret i hennes senaste valfläskutspel och flirt med äldre väljare är förslaget att äldre över 75 år ska ges rätt till 75 procents skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Ett superavdrag - precis som deras tidigare supermiljöbilspremie (vanlig miljöbilspremie duger inte längre). Men det finns många goda skäl emot en sådan dumhet. Och detta bortsett från då att en bransch som kräver så stora subventioner i form av Rutavdrag är knappast affärsmässigt sund. En stark invändning är att ett skattesystem ska vara enkelt och robust utformat och inte ha en massa komplicerande undantagsregler.

Och skilda regler för olika åldrar är ingen bra grundprincip i ett skattesystem. Dessutom: vad säger att just en 75-åring alltid har större behov än en 68-åring av hemhjälp? Här finns ju stora variationer och även stora skillnader i inkomstnivå mellan olika pensionärsgrupper, och där många 68-åringar har både sämre ekonomi och större hemhjälpsbehov än friska och ekonomiskt resursstarka 75-åringar på Lidingö, i Danderyd, Täby eller rika Vellinge i Skåne.

Och märk väl: redan nuvarande och vad gäller subvention dyrbara men jobbmässigt magra utfall av Rut-avdraget har ju gjort att det i vissa kommuner redan nu är billigare att anlita privat städhjälp än den kommunala hemtjänsten. Att i detta läge ytterligare spä på subventionen med 25 procent till - som center-Maud vill - är ett märkligt och oklokt slöseri med våra gemensamma skattemedel.

Varför ska glesbygdsbor och vanligt folk med normala inkomster alls subventionera tjänster med våra gemensamma skattemedel som mest går till redan välbärgade som själva har råd att betala sådana tjänster i hemmets trädgårdar (även extrahuset i Spanien eller Sydfrankrike), kök och toaletter bara för att en bransch med osund affärsbas så starkt lobbar för att subventionen ska vara kvar och gärna bli ännu lite större? Nä, bort med Rut-avdraget och lägg de skattepengarna på annat där de gör större faktisk nytta och fördelningspolitiskt har ett mera rimligt utfall!

/Robert Björkenwall;robert.bjorken@telia.com
http://rbjorkenwall.blogspot.com

PS. Men det här nya centerutspelet - liksom det tidigare om att sälja ut delar av Vattenfall - säger mycket om hur desperat läget är för Maud Olofsson och centerpartiet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home